Новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти обговорили у Решетилівській ОТГ
Із 1 січня 2021 року вступив у дію новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205.
05.02.2021 року спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів відділу і Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Решетилівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяли участь в семінарі відділу освіти Решетилівської ОТГ з директорами шкіл щодо впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2021 року № 2205 та загальні вимоги до гігієни харчових продуктів, впровадження системи НАССР в шкільних їдальнях.
Зокрема, обговорили санітарно-гігієнічні норми влаштування території, гігієнічні вимоги до будівель та приміщень: навчальних приміщень, вимоги до кабінетів інформатики, фізкультурно-спортивних приміщень,санітарно-гігієнічні вимоги до утримання басейнів. А також вимоги до приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів, пансіонів (гуртожитків).
Особливу увагу присутніх зосередили на питаннях вимоги до водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-теплового режиму, природного та штучного освітлення, допустимі рівні шуму та вібрації. Також обговорили і організацію освітнього процесу, зокрема, гігієнічні правила складання розкладу навчальних занять та розподіл навчального навантаження протягом тижня, вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання, організації харчування, медичного обслуговування тощо.
Фахівці служби наголосили на тому, що працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення терміну цих оглядів працівники не можуть бути допущені до освітнього процесу.
Також новим санітарним регламентом прописано обов’язкову наявність в приміщені закладу внутрішнього санітарного вузла.
Змінилися і підходи до організації харчування. Дозволяється організовувати кейтеринг, але за умови відповідності безпечності та якості харчових продуктів, які базуються на системі HACCP (концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які впливають на безпечність продукції). Встановлено також низку обмежень щодо продуктів з вмістом солі, цукру, жирів. Санітарним регламентом також встановлюється перелік продуктів, які заборонено продавати в школах в буфетах та автоматах – снеки, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солона риба тощо. Встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні – злакові, овочі, фрукти, молочні продукти.
Семінар відбувася у форматі запитання – відповідь.