На території Полтавської області зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції.
17.08.2017 року до інфекційного відділення комунального некомерційного медичного підприємства «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» з попереднім діагнозом: «Сальмонельоз» було госпіталізовано 5 місцевих жителів, які відпочивали на дачі в с. Омельник Кременчуцького району. Харчові продукти придбані 13.08.2017 року в супермаркетах «АТБ», «МаркетОпт», «М’ясна лавка».
Спеціалістами Держпродспоживслужби в ході проведення епідеміологічного розслідування було проведено обстеження зазначених суб’єктів господарювання. Заборонено реалізацію продукції, яка ймовірно могла бути джерелом інфекції (до закінчення лабораторних досліджень).
На даний час епідеміологічне розслідування триває. Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, передається фекально-оральним шляхом, переважно харчовим шляхом. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури)
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Частіше за все захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг). Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
Захворювання починається гостро, з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість), біль у животі, нудота і часта блювота, згодом приєднується діарея.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати відповідні правила:
- Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
- Яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження на ньому сальмонел.
- Розморожувати кури слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
- М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- Для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати їх окропом;
- Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни,
Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою.
Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров’я – у Ваших власних руках!