У освітніх закладах Зіньківської громади впроваджують систему безпечності харчових продуктів – НАССР
Усі українські підприємства харчової галузі, зокрема, і заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів з 2019 року мають впроваджувати систему управління безпечністю харчування НАССР.
Аби ця система дійсно працювала та була ефективною, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області продовжують роз’яснювати її основні положення.
Під час навчань з кухарями, медичними працівниками, комірниками та іншими причетними до розробки, впровадження та контроль за системою НАССР, розглянули основні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та застосування програм – передумов, складання плану НАССР, загальні поняття системи НАССР, введення системи НАССР, документування процесів системи НАССР та навчання персоналу.
Також були опрацьовані питання облаштування харчоблоків та їдалень для забезпечення належних умов харчування дітей.
Окремо акцентували увагу на визначенні критичних контрольних точок на етапах технологічного процесу при виробництві харчових продуктів.
Учасники мали можливість обговорити питання та отримали кваліфіковані рекомендації та відповіді на проблемні питання.
Нагадаємо, НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.