На Полтавщині стартував швейцарсько-український проект «Програма контролю сирого молока»
Сьогодні, 14 березня 2019 року, в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбулася нарада щодо започаткування пілотного проекту з контролю сирого молока в рамках швейцарсько-українського проекту “Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні”.
В роботі наради взяли участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль, керівник Проекту з безпечності молока САФОЗО Ігор Кравченко, заступник директора департаменту – начальник управління державного контролю Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Микола Білоус, координатор З компоненту Проекту з безпечності молока Ірина Висоцька та представник Швейцарського посольства в Україні Віктор Шукевич.
На нараду були запрошені представники господарств з виробництва молока, пунктів заготівлі молока, молокопереробних підприємств області, керівництво Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, обласні та районні інспектори, представники Полтавської регіональної та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби.
Основна мета – впровадження Проекту з безпечності молока за наданою програмою «Молочний модуль».
«Молочний модуль» – це програмний додаток, який буде інтегрований до Головної інформаційної системи Держпродспоживслужби і сприятиме співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом для виконання вимог нового національного законодавства. «Молочний Модуль» забезпечує наступні дії оператора ринку:
- Реєстрація акту про відбір зразків;
- Постійний доступ до результатів досліджень сирого молока;
- Сповіщення про нові результати лабораторних досліджень молока;
- Розрахунок змінної середньої геометричної величини ЗБЗ та КСК на основі результатів лабораторних досліджень відповідно до нормативних документів Держпродспоживслужби;
- Сповіщення відповідальних районних і обласних інспекторів про результати лабораторних досліджень, що перевищують граничні значення;
- Дозволяє проводити статистичний аналіз результатів досліджень та відображає їх у вигляді графіків;
- Сповіщає про затримки у графіку відбору зразків для дослідження на показники критеріїв придатності сирого молока відповідно до Програми контролю сирого молока;
- Дозволяє надавати результати своїх лабораторних досліджень третім особам (наприклад, молокопереробним підприємствам) шляхом надсилання результатів на електронну адресу, вказану користувачем.
За результатами проведеної роботи підготовлено аспекти технічної допомоги для визначення прийнятої моделі програми контролю сирого молока в Україні. А саме: забезпечено дооснащення лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях обладнанням та реактивами для проведення лабораторних досліджень сирого молока; визначено та доопрацьовано можливості моделі відбору та транспортування зразків; розпочато роботу щодо розробки та впровадження програмного забезпечення «Молочного модуля» для генерування та аналізу результатів лабораторних досліджень, а також забезпечення ефективної взаємодії між операторами ринку та державними органами.