Готуємо виноград до зими
Виноград у саду – універсальна ліана. Довгі пагони заплетуть альтанку, створять затінок і красу в саду, обдарують смачними гронами. Але сучасні сорти винограду здатні дати відмінний урожай лише при правильному догляді. Щоб виростити щедрий врожай винограду потрібно приготувати виноградник до приходу зими.
Існує кілька важливих етапів підготовки винограду до зими, які дозволяють зберегти кущі для майбутніх врожаїв.
Підживлення – після періодів вегетації та плодоношення виноградна лоза розтратила всі поживні речовини з грунту та потребує їх поповнення. Інакше рослина не зможе успішно перезимувати. Починаючи з середини літа виключають із підживлення азот, а з початку вересня проводять підживлення винограду органікою та мінеральними сумішами.
Полив – у сухий осінній період проводять вологозарядний полив лози. У сухому грунті морози можуть глибоко проникати у ґрунт і пошкоджувати кореневу систему. Кожна доросла рослина має одержати не менше 10-15 л води. Однак, якщо осінь видалася дощовою, потреба у вологозарядному поливі відсутня.
Обрізка – наприкінці жовтня та листопаді дорослим кущам роблять формуючу обрізку. Видаляють тонкі слабкі пагони та старі рукави. Існують цілі правила підзимового обрізання культури, яких необхідно дотримуватись. Обробка – після обрізки слід обробити лозу від шкідників та хвороб. Навіть якщо рослина здорова, не нехтуйте профілактичною обробкою препаратами, що містять мідь. Обробляють не лише лозу, а й ґрунт біля неї. Взиму рослина має піти здоровою.
Здоровий виноград набагато простіше переносить зими, так як його не послаблюють різноманітні патогени, які живуть на лозі або в місці утеплення в ґрунті. Тому, виноград слід правильно обрізати перед зимівлею, але не просто зрізати лозу, як при стандартному обрізанні, а добре придивитися до неї і видалити з куща кожен пагін, уражений хворобами чи шкідниками.
Укриття винограду на зиму – вкривати виноград слід при заморозках, рівних-5-6°С. Раніше робити цього точно не треба.
Фахівці рекомендують тримати виноград під укриттям якомога найменше. Якщо виноград вкрити рано, можливо випрівання вічок, а також розвиток грибних захворювань.
Найбільш правильно буде почати вкривати виноград в той момент, коли земля трохи промерзне. Лозу ж необхідно пов’язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через пару днів після обрізки.
Укриття винограду повинне пропускати повітря, бути теплим і легким, можливе використання соломи, лапника, різних синтетичних тканин.
Дотримуйтеся простих порад і збирайте щедрий врожай!