Зберігайте зерно і зернопродукти правильно!
Минулий рік був надзвичайно важким. Війна внесла свої корективи, які торкнулися кожного. Особливо це стосується сільськогосподарських виробників, які ризикували: починаючи посіви зернових навесні, збираючи врожай, незважаючи на обставини, що склалися. А зібравши, значна частина зерна залишилася в зерносховищах та складах на невизначений час.
Зберігання зерна і зернопродуктів вимагає суворого дотримання встановленого режиму його переробки, справність вентиляційних комунікацій, покрівель, вікон, дверей тощо. Не менш важливе значення має надходження на склади здорового, непошкодженого шкідливими організмами зерна, що можливе за дотримання рекомендованих технологій його вирощування та збирання і доведення до належних кондицій.
Збереження запасів зерна та іншої продукції від шкідливих організмів є надзвичайно важливим резервом збільшення його виробництва, особливо в умовах сьогодення.
Однією з найпоширеніших причин погіршення якості зерна під час зберігання є розвиток комах, кліщів і мікроорганізмів. На території України існує понад 100 видів комірних шкідників.
Саме, для запобігання проникненню на територію України різних шкідників є обов’язковими карантинні заходи. Виявлення карантинних організмів проводиться шляхом фітосанітарного контролю на митному кордоні (візуальна перевірка об’єктів регулювання для визначення регульованих шкідливих організмів або відповідності фітосанітарним правилам, перевірка на аналіз об’єктів регулювання в лабораторних умовах на наявність чи відсутність шкідливих організмів). Якщо карантинні організми виявлені, то протягом доби з моменту виявлення карантинного організму запроваджується карантинний режим.
Дотримання всіх систем захисту гарантує надійне надходження та зберігання без втрат та погіршення якості зерна та продуктів його переробки. А постійний моніторинг шкідників – обов’язковий захід для забезпечення ефективного контролю, що є основою отримання продукції високої якості.