Що таке харчова алергія?
Харчова алергія — один із різновидів алергічної реакції організму, що розвивається при вживанні в їжу певних продуктів, в склад яких входить алерген, що в свою чергу викликає агресивну реакцію імунної системи.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), харчовою алергією вже сьогодні може страждати понад 20% населення світу, 60% серед них — жінки. Харчова алергія у дітей до 5 років за останнє десятиліття зросла вдвічі.
Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими життю реакціями, які потребують негайного медичного втручання. Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості тощо.
Харчові алергени зазвичай є водорозчинними глікопротеїнами, стійкими до високих температур, які не піддаються протеолізу. Тому єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії — контролювати її, тобто знати та уникати вживання харчових продуктів-алергенів.
Згідно з Законом України від 6 серпня 2019 року «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» власники ресторанів, кафе або підприємств, що годують людей, зобов’язані інформувати споживачів про інгредієнти, що використовуються у стравах, особливо це стосується харчових алергенів.
У випадку організації харчування у лікарні споживачем є пацієнт, а підприємством — харчоблок лікарні або оператор ринку медичного кейтерингу. Тож, аби зменшити ризик отримання небажаної алергічної реакції вони мусять попереджати пацієнта про наявність у стравах продуктів з алергенами. Технологічні карти мають містити інформацію по продуктам, де зустрічаються алергени.
Найрозповсюдженіші алергени серед продуктів:
▪️злакові вироби, крупи, що містять глютен (борошно пшеничне, крупа перлова, пшенична, ячна, макаронні вироби, кус-кус, булгур);
▪️риба або рибні продукти (всі окрім тунця) — парвальбуміни альдолаза, енолаза;
▪️яйця та яєчні продукти — овальбуміни;
▪️горіхи (арахіс, фундук, волоський горіх);
▪️молочні продукти (молоко, масло, кисломолочний сир, йогурт, сметана, кефір, вершки, сир твердий) — казеїн, лактальбумін;
▪️м’ясні продукти — альбуміни та пурини;
▪️буряк та томати — профілін;
▪️солодкий перець — осмотин та профілін;
▪️морква — білок Dau c 1;
▪️селера — білок Api g 2, Api g 6;
▪️цитруси — білок Cit s 1, Cit s 2;
▪️соя;
▪️шоколад — соєвий лецин, білок альбумін, кофеїн.
Чи може харчова алергія загрожувати життю?
Хоча більшість симптомів харчової алергії виражені слабо і обмежуються дискомфортом на шкірі або в травленні, деякі можуть перерости у важку алергічну реакцію, що загрожує життю та називається анафілаксією.
Це може призвести до:
- звуження дихальних шляхів
- різкого зниження артеріального тиску та шоку (“анафілактичний шок”)
- задухи через набряк горла та гортані
Анафілаксія може виникнути протягом декількох секунд або хвилин після впливу алергену, швидко погіршитися і призвести до смерті.
Адреналін – це перша лінія лікування анафілаксії.
Негайно використовуйте адреналін, якщо ви відмічаєте такі симптоми, як задишка, повторний кашель, слабкий пульс, кропив’янка, здавлення в горлі, проблеми з диханням або ковтанням або поєднання симптомів з різних ділянок тіла, таких як кропив’янка, висип або набряк на шкірі в поєднанні з блювотою, діареєю або болем в животі.
Слід викликати швидку допомогу (або попросити це зробити когось поруч) і повідомити диспетчера про те, що вводили адреналін і може знадобитися більше.
Будьте здорові!