Чим корисна хурма і як вибрати
Хурма – це їжа богів, але не в переносному, а прямому значенні слова, так перекладається “хурма” (diaspyros) з грецької мови. За що ж отримав цей фрукт таке “гучну” назву, за яскравий смак? Можливо, але переважно, за неоціненну користь для нашого організму.
Однак приваблива на вигляд хурма може виявитися хоч і солодкою, але абсолютно неїстівною. Розкажемо як правильно вибрати хурму.
Ознаки стиглої хурми:
- М’який бік. Намагайтеся вибирати хурму з м’якими бочками.
- Суха плодоніжка. Дивіться на плодоніжку: і листя, і сама плодоніжка мають бути сухими, бурого кольору. Оптимальний вибір — корольок. «Шоколадний» корольок можна впізнати за характерним темно-рудим кольором шкірочки і коричневою, з іще темнішими прожилками м’якоттю. Як правило, це невеликі круглі плоди.
- Тонка шкірка. У Середній Азії кажуть, зріла хурма має бути м’якою, з гладкою, блискучою, тонкою напівпрозорою шкіркою.
Яскравий помаранчевий колір цього фрукта не тільки тішить око, але ще й вказує нам на те, що хурма багата на бета-каротин. Цей вітамін дуже корисний для зору та уповільнює процеси старіння в організмі.
Крім цього, у хурмі багато вітаміну РР, який відповідає за красу шкіри та волосся, магній у складі хурми знімає втому та стрес, цей елемент також необхідний для нормальної роботи серця, а залізо, якого у хурмі теж досить багато, підвищує гемоглобін, покращує склад крові. Хурма також багата калієм, який зміцнює стінки судин та йодом. А останній, до речі, у дефіциті майже у кожного міського мешканця.
Рекомендується з’їдати не більше трьох плодів на день, цього цілком достатньо, щоб наповнити організм вітамінами та поживними мікроелементами.
До речі, якщо вам попалася хурма, яка в’яже, просто покладіть її на пару годинників у морозилку, після розморожування фрукт втратить терпкість.
Сподіваємося, інформація була для вас корисна. Будьте здорові!