Що треба знати про молоду картоплю. Поради спеціалістів!
Почався сезон молодої картоплі. Всім хочеться скуштувати цей універсальний продукт харчування, але нас зупиняє страх отруїтися неякісними коренеплодами. Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини діляться порадами як вибрати якісну молоду картоплю.
Краще всього, звичайно, вживати картоплю, вирощену на власному городі. Але, на жаль, не у всіх є така можливість. Тому, обираючи картоплю, запам’ятайте кілька порад:
- У молодої картоплі дуже тоненька шкірка, вона легко злущується, навіть якщо її потерти пальцем.
- Найкраще вибирати середні за розміром картоплини. Маленькі незручно чистити, а великі можуть вирощені на хімічних добривах.
- Якщо при натисканні нігтем на картоплину в лунці з’являється водичка – картоплю, скоріш усього, поливали хімією.
- Картопля повинна бути цілою, її шкірка не повинна бути пошкоджена.
- На картоплі не повинно бути жодних плямочок.
- Якщо попадаються почорнілі картоплини, то від купівлі краще відмовитися. Почорніння – ознака фітофтори – захворювання, яке вражає картоплину всередині, і помітити на поверхні його майже неможливо.
- Уникайте позеленілої картоплі. Вона зелена не тому, що не дозріла, а від того, що побула на світлі, і у ній виробився соланін, який і дає зелений колір. Соланін – речовина отруйна, тому як мінімум, зелені плями з картоплі потрібно зрізати дуже товсто, а ще краще таку картоплину викинути.
Молоду картоплю краще їсти відразу, а не закуповувати на кілька тижнів вперед. Якщо все ж картопля залишилася, то треба її загорнути в темний пакет, укрити зверху щільним темним матеріалом. Зберігати на балконі, в темному місці або в шафці.
Якщо молода картопля вариться дуже довго або виділяє нехарактерний запах під час приготування, такий плід вживати не варто.
До речі, на прилавках магазинів можна зустріти миту і немиту картоплю. Різниці в даному випадку немає, який з видів купувати, проте розглянути усі дефекти і оцінити візуально за наявності великої кількості землі, буде складно. Чиста картопля найчастіше сортується при викладенні на прилавок, тому ризик появи неякісних коренеплодів тут виключений.
Отож, купити безпечну і смачну картоплю — простіше простого! Залишилося лише зварити, додати олії і посипати зеленню. Смакота!
За інформацією і роз’ясненнями звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області: приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини- (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.