Як зберігати груші в домашніх умовах – поради від спеціалістів
На термін зберігання груш впливає безліч нюансів – сорти, період збору, ступінь дозрівання, створення необхідних умов, особливості зберігання до моменту продажу та багато інших нюансів. У порівнянні з іншими фруктами, груші зберігати складніше. Обумовлений цей факт особливістю консистенції м’якуша цього різновиду фруктів. На відміну від яблук, наприклад, які темніють, якщо зберігати їх в розрізаному стані, груші не лише міняють забарвлення, але стають слизькими та водянистими.
Через неправильне зберігання, груші можуть впродовж короткого терміну перетворитися на плоди позбавлені смаку. Тож, розкажемо,як правильно зберігати груші в домашніх умовах.
У приватному будинку
На території приватних подвір’їв найкращим місцем для зберігання груш є підвали та льохи. Приміщення має бути максимально чистим, бажано його продезінфікувати обкурюванням парами сірки. Для цього встановіть в льосі або підвалі мангал з гарячим вугіллям і сірчаним порошком. Щільно закрийте двері в приміщення і почекайте 2-3 дні. Після цього видаліть мангал і уважно огляньте підлогу і стіни сховища – на них не повинно бути цвілі.
Оптимальна температура зберігання груш в господарських приміщеннях – від -1 до 0 °С. Вологість повітря повинна становити від 85 до 90 %. Дотримання цих умов вкрай важливо, так як при більш високих показниках плоди згниють, а при більш низьких – зів’януть. Також досвідчені садівники рекомендують захистити фрукти від коливань температури. Із-за різкої зміни мікроклімату шкірка груш може одряблеть, а їх м’якоть – втратити пружність.
У присадибних господарських приміщеннях груші зберігаються на стелажах, полицях або в ящиках. Фрукти повинні знаходитися на деякій відстані від землі – приблизно в 20 см від неї. У ящиках обов’язково повинні бути передбачені отвори для вільної циркуляції повітря. Дно тари застеліть папером, плоди викладіть плодоніжками вгору, потім знову постеліть папір, потім – знову груші і знову папір. В один ящик укладайте плоди одного сорту.
Терміни зберігання груш в підвалах і льохах варіюються від 3 тижнів до 4 місяців. Пізні сорти ранніх витривалішими
Якщо ви тримаєте груші на відкритих полицях, застеліть їх папером, не кладіть плоди прямо на дошки.
Терміни зберігання груш в підвалах і льохах варіюються від 3 тижнів до 4 місяців. Пізні сорти витривалішими ранніх; урожай таких фруктів можна вберегти від псування в домашніх умовах до самого квітня.
У квартирі
Найкраще місце для зберігання груш в квартирі взимку – засклений балкон. Допускається зниження температури до -1 °С, не нижче. Негативні температури негативно позначаються на якості груш.
Плоди акуратно складіть у два шари в підготовлені ящики, пересипаючи кожен соломою або піском. Для більшої надійності кожну грушу загорніть у папір. У такому стані вони можуть зберігатися протягом 2-3 місяців.
За інформацією і роз’ясненнями звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області: приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини- (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.