Вплив вологості на посівні якості насіння
Основною причиною низьких посівних якостей насіння є організаційні фактори, а саме:
– невчасно зібрані насіннєві посіви;
– не вжиття заходів щодо негайного, слідом за збиранням, просушування, очистки і сортування насіння;
– явно непридатне насіння не обмінюють на хороше відразу ж в процесі збирання або після нього;
– вологе насіння, яке має завищену вологість, не просушується на зерносушарках для збереження на складі.
Необоротне зниження схожості насіннєвого зерна, яке зберігається у вологому стані, зумовлене не дією низьких температур, не термічним фактором самозігрівання, а повільно протікаючим процесом розвитку мікрофлори, в основному – плісеней, які знищують зародок.
Під час збирання, навіть у фазі повної стиглості насіння, до бункера потрапляють зелені частини рослин або бур’янів з вологістю 50-80%. Ця маса зволожує насіння протягом першої ж доби, що може призвести до часткового зігрівання і погіршення якості насіння, тому необхідно, аби зерно, що надійшло на тік, було одразу очищене від домішок.
Сухе зерно вологістю до 13,5% є найбільше стійким. Енергія його дихання мінімальна, мікроорганізми на його поверхні не розвиваються.
Практично доведено, що в результаті осушування вологого насіння підвищується його схожість за рахунок окремих фізіологічно незрілих зернин, які при осушуванні (виділенні вільної вологи) проходять прискорений процес дозрівання та відбувається часткове знезараження їх від мікроорганізмів. При посіві таким насінням отримують більш ранні, густі і дуже дружні сходи, а в результаті – більш високі врожаї, ніж коли сіють несушене насіння, при їх рівній лабораторній схожості.
Зростання стійкості насіння при зберіганні складається з трьох основних ланок – очищення, осушення та активного вентилювання.
Температура насіння – найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану і свідчить про консервацію. Підвищення температури, що не відповідає змінам температури навколишнього середовища, свідчить про активацію фізіологічних процесів і початок самозігрівання. Тому потрібно одночасно враховувати температуру повітря ззовні та всередині сховища.
Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні. Якщо насіння має вологість близьку до критичної чи трохи вищу, то у процесі дихання воно виділяє значну кількість вуглекислого газу, який заповнює між насіннєвий простір. Це може негативно вплинути на схожість насіння.
Особливої уваги під час зберігання потребує травмоване насіння, яке дихає значно інтенсивніше, ніж ціле, створюючи цим умови для самозігрівання і активної діяльності мікроорганізмів. Негативно впливають на зберігання і часті коливання вологості насіння, зумовлені змінами вологості повітря. Дуже небезпечними в цих умовах є плісняві гриби, які розмножуються вже при вологості зерна 15-16%. Тому, для попередження псування насіння, з моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за його вологістю і температурою та за температурою і вологістю повітря за допомогою термометрів і гігрометрів (або гігрографів). Періодичність контролю: перші один-два місяці – кожного дня, пізніше – два рази на тиждень. Періодичність визначення температури насіння залежить від його стану. Під час зберігання насіння необхідно проводити постійний контроль за зміною кольору насіння, його запаху, появою осередків самозігрівання і шкідників. Спостереження ведуть за кожною партією окремо. Особливо ретельний контроль встановлюють за партіями з підвищеним ступенем травмування, а також тими, формування і достигання яких відбувалося за несприятливих погодних умов. Важливим елементом контролю зберігання насіння є його перевірка в акредитованих лабораторіях та отримання Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння. Перед закінченням терміну дії Сертифікату, обов’язковою є повторна сертифікація насіння з отриманням нового Сертифікату. Також невід’ємним елементом зберігання насіння є здійснення внутрішньогосподарського контролю за виробництвом, обігом насіння та ведення насінницької документації відповідно до встановлених форм.