Харчування у освітніх закладах Новосанжарської ОТГ на контролі у фахівців Держпродспоживслужби
Спеціалісти Новосанжарського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 02.02.2021 під час проведення позапланових заходів державного нагляду навчальних закладів з питань дотримання карантинних вимог при COVID19, провели з освітянами Малоперещепенського ЗЗСО, Пристанційнівської гімназії, Пологівської гімназії навчання стосовно вимог санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який почав діяти з 1 січня 2021 року та питань створення належних умов для організації безпечного харчування, вимог до харчових продуктів, впровадження системи НАССР.
На нараді наголосили: головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Програма-передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
- Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
- Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
- Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
- Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.
- Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
- Здоров’я та гігієна персоналу.
- Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.
- Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.
- Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
- Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
- Зберігання та транспортування.
- Контроль за технологічними процесами.
- Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Наявність у закладах освіти, де здійснюється харчування дітей, діючої системи НАССР – це підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.
Навчання провели у конструктивному діалоговому форматі.