Перші ягоди. Як правильно вибрати ранню полуницю
З початком літа на прилавках магазинів все частіше почали реалізовувати полуницю. Та й ціна на смачну ягоду трішки знизилася. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області радять споживачам до вибору полуниці підійти з особливою увагою і не купувати перші-ліпші ягоди.
Отож, перше, на що варто звернути увагу — це хвостик полуниці. Він повинен легко відриватися і бути зеленого кольору. Якщо ж ви бачите, що хвостики жовтуваті, значить ягода несвіжа.
Ягоди не повинні бути дуже пружними. Якщо полуниця дуже міцна – це означає, що вона була рано зірвана, її обробляли різними хімікатами для дозрівання.
Стигла ягода завжди яскраво-червона. Якщо ж ягода темно-червоного кольору — це ознака того, що полуниця зіпсувалася або, ще гірше, в ній нітрати. Світло-рожеву полуницю і ягоди з зеленими плямами теж не варто купувати — вони ще не дозріли.
Вибираючи полуницю на прилавку, подивіться, чи не пом’яті ягоди. Разом із соком полуниця втрачає всі корисні властивості і смакові якості. Купуйте тільки тверді ягоди.
Ще одна ознака незрілої полуниці – опуклі зернятка на ягоді. У стиглої полуниці насіння знаходяться глибоко в м’якоті. Також у якісної стиглої полуниці яскраво виражений натуральний аромат. Якщо аромат не відчувається, купувати таку полуницю не варто.
До речі, полуниця, яку не обробляли хімікатами, залишає невеликі плями соку на посуді. Якщо ягоду помили, то вже через кілька годин, вона повинна пустити сік.
Полуниця, яка блищить і виглядає дуже красиво, як на картинці – велика, всі ягоди однакового розміру — швидше за все неприродна і вирощена на нітратах. Не купуйте її, це може бути небезпечно для здоров’я. Натуральні ягоди завжди різного розміру.
Важливо:
- Ранню полуницю перед вживанням рекомендується замочити в холодній воді на 60 хв. Після цього воду потрібно злити і знову помити ягоди. Це допоможе убезпечити себе від можливих отруєнь. Також на немитій полуниці міститься пилок, який може бути небезпечним для алергіків.
За інформацією і роз’ясненнями звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області: приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини- (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.