Як правильно організувати харчування у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, обговорили під час онлайн – семінару
26.05.2021 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся онлайн – семінар для спеціалістів, відповідальних за організацію харчування, шеф-кухарів та працівників харчоблоків дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
Спеціалісти Головного управління навчали онлайн – слухачів, як організувати дитяче харчування у літніх таборах відпочинку. з дотриманням вимог чинного законодавства.
Начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Оксана Ісаєва нагадала присутнім про загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами.
Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголосила про вимоги системи НАССР на етапах виробництва та обігу харчових продуктів.
Зокрема, звернула увагу на програми – передумови НАССР, тобто основні умови безпечності харчових продуктів та діяльність, необхідні для підтримання гігієни навколишнього середовища у всьому харчовому ланцюгу і придатні для виробництва та постачання безпечних кінцевих продуктів і безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також поводження з ними.
Роз’яснили онлайн – слухачам і Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 01.12.2020 № 2489 “Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти”. Наказ Мінекономіки від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» і Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ».
Наталія Соколова, начальниця відділу безпеки середовища життєдіяльності Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області розповіла про заходи профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, акцентувала увагу, що робота закладів оздоровлення та відпочинку можлива лише за умов організації та дотримання всіх профілактичних, протиепідемічних вимог, визначених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 №43 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та інших нормативних документів.
Враховуючи, що з настанням літнього періоду створюються сприятливі умови для розвитку багатьох збудників кишкових інфекцій, у ході семінару були висвітлені заходи щодо профілактики цих захворювань.
Питання дотримання вимог технології приготування страв для дитячого харчування роз’яснила провідний фахівець комунальної установи «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, Наталія Заєць.
Спеціалісти, відповідальні за організацію харчування, шеф-кухарі та працівники харчоблоків дитячих закладів оздоровлення та відпочинку мали можливість поставити запитання і отримати вичерпні відповіді від спеціалістів управління. Обговорили деякі спірні питання і внесли свої пропозиції .
Від злагодженої роботи працівників закладів оздоровлення та відпочинку, їх засновників, органів виконавчої влади, контролюючих служб, всіх причетних осіб, залежить успіх проведення цьогорічної оздоровчої кампанії та здоров’я дітей!