До уваги операторів ринку та споживачів!
Відповідно до інформаційного повідомлення, яке надійшло до Держпродспоживслужби через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF), виявлено Salmonella Enteriсa ser. Enteritidis (presence 25/G) в охолодженому м’ясі птиці, що експортувалося з Польщі (виробництво: Zaklady Miesne «Czaplicki» Sp.z o.o., PL 14134304 WE, Mlawa) до Словакії (зберігання: LIDL Slovenska republika v.o.s., Zaborsk; роздрібний продавець: LIDL Slovenska republika v.o.s. – premises, Liptovský Mikulás) та України (отримувач: ТОВ «УКРРИБА ЛТД», вул. Городоцька, 335 Г, м. Львів, 79040).
Також Salmonella Enteriсa ser. Enteritidis (presence 25/G) виявлено в заморожених продуктах птахівництва, що експортувалися з Польщі (slaughterhouse – Cedrob S.A., PL 14023901WE, Ujazdówek, Ciechanów; cutting plant – Zaklady Miesne «Czaplicki» Sp.z o.o., PL 14134304 WE, Mlawa; produser – Zakład Przetwórstwa Dobiu s.c., Czerwiensk) до Болгарії (отримувач: Universal Foods Ltd, BD130411058, Sofia) та України (отримувач: ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД», вул. Святотроїцька,73/1, кв. 215, м. Черкаси, 18000).
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, що згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, 36020, тел. (0532) 60-66-47, e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua, тел. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини: (0532) 56-99-63.
Основні факти про сальмонельоз.
Сальмонельоз вважається бактеріальною інфекцією і його відносять до загальної групи зоонозів.
Це гостропротікаюче кишкове захворювання, яке супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. Збудниками хвороби в даному випадку є сальмонели, які рухливі за рахунок джгутиків і мають форму палички. Ці бактерії виступають анаеробами, яким не потрібен кисень для життєдіяльності. Вони прекрасно переносять низькі температури, але гинуть при кип’ятінні.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; частіше велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.
Зараження найчастіше відбувається контактно-побутовим шляхом. У 96-98% випадків воно пов’язане зі споживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.
Шлунково-кишкова – найбільш поширена форма сальмонельозу. Вона починається дуже гостро з інтоксикації. У хворого починає боліти голова, температура досягає 39 градусів, з’являються озноб і слабкість, ломота, запаморочення.
У чому ж небезпека сальмонельозу?
Вона полягає у виділенні токсинів, які додатково вражають всі системи органів. Якщо пощастить, то інфекція пройде швидко, а в запальний процес буде залучений тільки кишечник. Але якщо бактерій занадто багато або імунітет людини різко знижений, то сальмонельоз закінчується з розвитком ускладнень.
Сальмонелу можна «зустріти» в багатьох продуктах — наприклад, у яловичині, свинині, курці, яйцях, фруктах, овочах та навіть горіхових маслах, заморожених пирогах тощо. Такі продукти нормально виглядають і пахнуть, тому важливо знати, як запобігти зараженню сальмонелою.
Декілька цікавих фактів про цю бактерію:
1.Вони стійкі до дії багатьох факторів навколишнього середовища: здатні вижити за температури -82 ºC і довгостроково зберігаються на поверхні у висушеному вигляді.
- На навколишніх предметах при звичайній кімнатній температури бактерії можуть бути життєздатними до трьох місяців.
- У випорожненнях тварин збудник сальмонельозу живе до чотирьох років.
- Вони стійкі до соління, копчення і заморожування.
- Живуть сальмонели в м ясі домашніх і диких тварин, птиці, в молоці, яйцях птахів. Особливістю цих бактерій є здатність до розмноження в молоці і готових м ясних стравах протягом тривалого часу, при цьому вони не змінюють їх зовнішній вигляд, тобто візуально відрізнити заражені продукти від чистих.
- Сальмонели можуть продукувати або виробляти екзотоксини: ентеротоксин і цитотоксин.
- При руйнуванні бактерії в організм зараженої людини виділяється ендотоксин, що призводить до розвитку вираженої інтоксикації.
Як уникнути зараження сальмонелою?
– мийте руки теплою водою з милом до і після обробки яєць або сирого м’яса, птиці та морепродуктів.
– мийте посуд та кухонне приладдя після готування кожного харчового продукту.
– зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від інших продуктів. Тримайте яйця в спеціальних контейнерах.
– зберігайте сире м’ясо, птицю та морепродукти окремо від готової їжі.
– ніколи не кладіть готові продукти на тарілку, де раніше лежало сире м’ясо, птиця, морепродукти або яйця.
– використовуйте безпечну воду, не пийте з неперевірених джерел;
– вживайте бутельовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
– використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки (наприклад, пастеризоване молоко);
– мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо, у разі споживання їх у сирому вигляді;
– м’ясо та риба повинні пройти хорошу термічну обробку. Приміром, щоб убити сальмонелу в невеликому шматочку м яса вагою близько 500 мг доведеться його варити або тушкувати протягом 2,5 години.
І насамкінець, сальмонельоз посідає перше місце в світі серед смертельних випадків від кишкових інфекційних захворювань. А кількість нових видів сальмонел збільшується з кожним роком. Викорінити збудника неможливо. Що можна зробити, щоб не захворіти? Потрібно правильно готувати продукти і регулярно дотримуватися елементарних правил гігієни.
Бережіть себе!