Харчування дітей в освітніх закладах має бути безпечним
31 жовтня 2019 року на виконання доручення прем’єр –міністра України Олексія Гончарука, за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, в приміщенні облдержадімінстрації, проведено спільну нараду в режимі відеоконференції за участю представників органів місцевої виконавчої влади та самоврядування , керівників органів управління освітою в містах, районах та об’єднаних територіальних громад області та відповідальних осіб за організацію харчування з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти Полтавської області.
У режимі онлайн в нараді взяли участь т.в.о. голови Потавської облдержадміністрації Олег Пругло, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль, заступниця начальника Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Галина Власюк.
Харчування дітей, як фактор збереження та зміцнення їх здоров’я для країни є важливим соціально економічним елементом. Для забезпечення якісного і безпечного харчування необхідна консолідація зусиль як на національному так і на регіональному рівнях, відмітив у своєму вступному слові Олег Пругло.
Геннадій Пікуль зауважив на необхідності в запровадженні контролю за безпечністю продуктів, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти, укомплектування професійно підготовленим персоналом, організації та проведення відомчого мікробіологічного лабораторного контролю готових страв, питної води тощо.Крім цього, Головне управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області проінформувало, що незважаючи на тенденцію до зменшення кількості спалахів гострих кишкових інфекцій та потерпілих в організованих дитячих колективах, за поточний період в області у дитячих навчальних закладах зареєстровано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій, постраждало 18 дітей.
Під час семінару фахівці розглянули питання зменшення ризиків виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах освіти.
На заході також обговорили випадки виявлення фальсифікованої продукції, що доставляється в навчальні заклади, та звернули увагу на забезпечення закупівлі продуктів лише в операторів ринку, що відповідають вимогам харчового законодавства. Проте, основна увага слухачів була закцентована на необхідності впровадження системи НАССР.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області напрацьовані конкретні пропозиції стосовно вирішення проблемних питань. Їх реалізація, за словами Геннадія Пікуля, дозволить суттєво поліпшити якість та безпечність харчування дітей в організованих колективах.
Т.в.о очільника облдержадміністрації Олег Пругло наголосив, що найближчим часом, беручи за основу рекомендації центральних органів, буде сформоване відповідне доручення, яке міститиме перелік основних завдань, реалізація яких сприятиме поліпшенню системи харчування, яке має бути, насамперед, безпечним. Харчування дітей у садочках, школах має бути якісним і безпечним. Від цього залежить, зокрема, стан здоров’я дошкільнят та учнів.
Семінар спрямований на об’єднання зусиль центральних органів виконавчої влади та місцевих органів влади для вжиття заходів з метою підвищення безпечності та якості харчових продуктів та відповідно посиленню контролю за створенням належних умов, організацією харчування дітей з додержанням вимог санітарно – гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.