Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області завершили он – лайн навчання освітян області щодо впровадження системи НАССР
Протягом двох тижнів спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук навчала освітян області основних аспектів впровадження системи НАССР, як невід’ємної складової забезпечення організованого харчування у закладах освіти.
Під час он – лайн тренінгів Наталія Катеренчук презентувала освітянам концепцію впровадження системи НАССР у навчальних закладах Полтавщини. Учасники ставили запитання і обговорили типові проблеми, з якими найчастіше стикаються при впровадженні системи НАССР в освітніх закладах і, звичайно, отримали вичерпні відповіді і кваліфіковані поради, обмінялись думками щодо впровадження системи НАССР та поділились практичним досвідом.
Участь у он – лайн навчаннях, які відбулися протягом двох тижнів, взяли майже 70 осіб – це представники керівництва навчальних закладів, що відповідають за організацію харчування, представники відділів освіти, медичні сестри, технологи.
Нагадаємо, нова модель європейської системи безпечності та якості харчових продуктів запроваджена в Україні з підписанням Угоди про асоціацію. Основа її функціонування – принцип «від лану до столу», що передбачає безпеку та якість на всіх стадіях виробництва харчових продуктів. Основним її елементом та гарантом є застосування системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) – визначення небезпечних чинників і контроль «критичних точок» виробництва безпечної продукції.
На сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Вона дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими продуктами. Наша країна, виходячи з взятих зобов’язань по гармонізації законодавства з європейським, ухвалила у 2016 році Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Оскільки Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) є компетентним органом, який реалізує державну політику у сфері безпечності та якості продуктів, тож фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області перевіряють, чи впроваджують систему НАССР у своїх їдальнях заклади освіти Полтавщини.