Сьогодні – Всесвітній день здoрoвoгo харчування!
Правильне харчування є одним з найбільш значущих аспектів способу життя та здоров’я людини. Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування, яке щорічно відзначають 16 жовтня, залучення уваги громадськості до проблем харчування у сучасному суспільстві.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, самопочуття людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин.
На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86 % смертей українських громадян. Здорове харчування – це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових біоактивних речовинах.
Як зробити здорове харчування правилом для усієї сім’ї?
– Намагайтеся вживати їжу тільки за обіднім столом. Зосереджуйтеся на споживанні їжі. Найчастіше люди переїдають і їдять багато некорисних продуктів, якщо снідають, обідають чи вечеряють за комп’ютером, телевізором, у ліжку чи паралельно виконуючи якусь роботу. Введіть правило в родині – їсти виключно за обіднім столом. Тимчасово припиніть робити інші справи й приділіть усю увагу їжі.
– Їжте повільно. Швидкість уживання їжі істотно впливає на кількість спожитого, повноцінність насичення й відчуття голоду. Треба їсти повільно, витрачаючи по 20—30 хвилин на основне споживання їжі та 10—20 хвилин на перекуси.
– Не тримайте вдома некорисні продукти. Це значно зменшить вірогідність їх споживання.
– Не робіть зайвих перекусів. Уникайте вживання страв і снеків, якщо не відчуваєте голоду. Випийте спочатку склянку води, почекайте 10—15 хвилин, і ви зрозумієте, чи справді хочете їсти. Коли є нестерпне бажання щось з’їсти, почніть з маленького шматочка. Якщо це шоколад — відкусіть один квадратик і посмакуйте його.
– Додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів); використовуйте оливкову олію для приготування їжі.
– Замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові!