📌📝 ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР
На базі департаменту соцзахисту населення Полтавської ОДА, відбувся семінар для директорів будинків – інтернатів та територіальних центрів соцобслуговування на тему: «Впровадження та застосування системи НАССР»
На сьогоднішній день основні закони, що регулюють виробництво та обіг харчових продуктів, це: «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На підставі вищевказаних законодавчих актів змінені акценти у контролі безпечності і відповідності законодавству харчових продуктів – з контролю готової продукції на контроль процесів виробництва. Згідно нового харчового законодавства, пріоритетом є не продукт, а процес його виробництва чи/або обробки.
Також введена вимога застосування постійно діючих процедур, заснованих на аналізі небезпечних факторів та контролю у критичних точках, що регламентовано статтею 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Для адаптації виробників до нового законодавства були передбачені перехідні періоди. Звертаємо увагу, що останнім кінцевим періодом буде 20 вересня 2019 року, коли дана вимога стане обов’язкова і для малих потужностей. Визначення, які саме потужності відносяться до малих, викладено в статті першій Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».