Рекомендовані етапи внутрішньогосподарського контролю у системі насінництва
При вирощуванні, очищенні, сортуванні, зберіганні та реалізації насіння важливим є як державний так і внутрішньогосподарський контроль. Чітке дотримання вимог державного і внутрішньогосподарського контролю сприятиме підвищенню відповідальності посадових осіб та у кінцевому рахунку забезпечить гарантовано високу якість насіння.
Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю – домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.
Догляд за насінницькими посівами
З появою сходів на кожному насінницькому посіві встановлюють польову табличку, яка є своєрідним “паспортом” посіву, де зазначають: назва господарства, культура, сорт, генерація, № поля, площа та попередник.
У період колосіння – початку воскової стиглості зерна – проводять видові і сортові прополки (видалення на відведених під вирощування насіння площах рослин інших видів та рослин культури, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту. Під час прочисток, домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні. Ця робота проводиться під безпосереднім керівництвом агронома – насіннєвода.
Роботу організовують так, щоб робітники проходили на відстані витягнутої руки один від одного. По закінченні цього прийому, по кожному полю складається акт сортової прочистки насіннєвого посіву.
Збиральні роботи
На початку збирання доцільно організовувати контроль безпосередньо потрапляння насіннєвого матеріалу з поля, не замінюючи цим, звичайно, контроль на току. Необхідно скласти план проведення збиральних робіт аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важко відокремлюваних культур. Починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайна, а намолочене при цьому зерно використовувати на товарні цілі.