Дотримання вимог чинного законодавства під час організації харчування у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей
24 травня 2019 року на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, з метою недопущення спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, було проведено семінар для спеціалістів, відповідальних за організацію харчування, шеф-кухарів та працівників харчоблоків закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, на тему: «Дотримання вимог чинного законодавства під час організації харчування в закладах оздоровлення та відпочинку для дітей».
У ході семінару Ярослав Валявський – в.о. начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, докладно висвітлив про вимоги національного харчового законодавства щодо безпечності харчових продуктів та їх контролю, акцентувавши увагу щодо поводження з харчовими продуктами, а саме: про загальні вимоги до харчових продуктів, маркуванню харчових продуктів, безпечності гігієнічної та поживної цінності харчових продуктів, тощо.
Наталія Катеренчук – головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління в Полтавській області, ознайомила про вимоги українського законодавства щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а саме впровадження системи НАССР на етапах виробництва та обігу харчових продуктів, наголосивши на обов’язковості впровадження даної системи НАССР на харчоблоках закладів оздоровлення відпочинку для дітей. Розглянуті 12 кроків та 7 принципів, на яких базується ця система та етапи її впровадження.
Під час доповіді, Наталія Соколова – начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, акцентувала увагу на здійсненні заходів щодо профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Щодо причин виникнення гострих кишкових інфекцій та елементарні недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо, та потрапляння збудників з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом, також здійсненню заходів щодо профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій під час оздоровчої кампанії.
Начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Денис Калашник, докладно висвітлив питання дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а саме: інспектування зразку путівки – документу, згідно з яким здійснюється прийом дитини до оздоровчого закладу, та засвідчення права дитини на отримання послуг з оздоровлення та відпочинку, умови перебування в такому закладі і визначає вартість та перелік послуг з оздоровлення та відпочинку для однієї дитини в конкретному закладі.
На останок, Наталія Заєць – провідний фахівець комунальної установи «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради, своєю доповіддю висвітлила питання дотримання вимог технології приготування страв для дитячого харчування у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей. Було наголошено на організації харчування, а саме складеного меню, кратності харчування, картотеки страв; визначенні постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини докладного меню; прийманні продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості, з супровідними документами їх зберігання до кінця реалізації продукції дітям, контролю термінів зберігання, та контролю умов постачання та наявності ознак псування завезеної продукції.
По завершенню даного заходу, учасники семінару обговорили висвітлені теми та питання, стосовно організації безпечного харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.