Вимоги до зберігання насіннєвого матеріалу під посів наступного року
Відповідно до вимог ДСТУ 2240-93 насіння, що закладається на зберігання, до часу посіву повинно зберігати посівні якості. Насіннєві склади повинні бути обладнані термометрами, психрометрами, вологомірами, термоштангами для вимірювання температури у насінні, щупами, відрами, вагами, інвентарем для прибирання, а також засобами протипожежної безпеки.
Для вентилювання приміщень бажано використовувати також стаціонарні або пересувні вентиляційні установки. Необхідно постійно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в складах не перевищувала 60%. А найкращою температурою для зберігання насіння вважається 5-10°С.
На зберігання закладають нормально розвинене, здорове, не травмоване насіння, вологість якого знаходиться в межах або нижче критичної. Також важливим є недопущення змішування насіння різних сортів та генерацій.
При зберіганні необхідно запобігти видовому, сортовому засміченню насіння. Сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки з насінням зберігаються на настилах або піддонах, висота від підлоги не менше ніж 15 см, а від стіни – 70см. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати для зернових культур 2м, з активною вентиляцією висота бурту допускається до 3м.
Необхідно уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлених культур: жито і пшениця, ячмінь і овес. Усі партії насіння призначені для реалізації підлягають пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижче першої генерації, призначеної для реалізації, допускається зберігати у засіках, буртах, але з обов’язковим маркуванням.
Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння або товарові якості садивного матеріалу.
Облік насіння, його рух, якість відображають у Шнуровій книзі обліку насіння. Дотримання цих правил дозволить зберегти насіння без втрати його посівних якостей.
Нагадуємо, якісний посівний матеріал це запорука високого та стабільного урожаю.