1. Підтримуйте чистоту
• Мийте руки, перед тим як брати продукти і готувати їжу
• Мийте руки після туалету
• Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні й кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі
• Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
Чому? Хоча більшість мікроорганізмів не викликають ніяких хвороб, все ж багато хто з них, що зустрічаються в ґрунті, воді і організмі тварин і людини, небезпечні. Вони передаються через рукостискання, господарські ганчірки, і особливо через обробні дошки. Просте дотик здатне перенести їх у продукти і викликати захворювання харчового походження.
2. Відокремлюйте сире і приготоване
• Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів
• Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробні дошки
• Зберігайте продукти в закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами.
Чому? У сирих продуктах, м’ясі, птиці і морських продуктах та їх соках, можуть бути небезпечні мікроорганізми, які можуть бути перенесені під час приготування і зберігання їжі на інші продукти.
3. Добре просмажуйте або відварюйте продукти
• Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти
• Доводьте такі блюда, як супи і жарке, до кипіння, щоб бути впевненими, що вони досягли 70° C
• При готуванні м’яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими. Рекомендується використання термометра
• Ретельно підігрівайте приготовані продукти.
Чому? При ретельній тепловій обробці гинуть практично всі небезпечні мікроорганізми. Дослідження показує, що теплова обробка продуктів при температурі 70° C може зробити їх значно безпечніше для вживання. Харчові продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.
4. Зберігайте продукти при безпечної температурі
• Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години
• Охолоджуйте без затримки всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C)
• Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки
• Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику
• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Чому? При кімнатній температурі мікроорганізми розмножаться дуже швидко. При температурі нижче 5 ° C або вище 60° C процес їх розмноження сповільнюється або припиняється. Деякі небезпечні мікроорганізми все ж можуть розмножуватися і при температурі нижче 5° C.
5. Вибирайте свіжі і не зіпсовані продукти
• Використовуйте чисту воду, або очищайте її
• Вибирайте свіжі і не зіпсовані продукти
• Вибирайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко
• Мийте фрукти і овочі, особливо коли вони подаються в сирому вигляді
• Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
Чому? Необроблені продукти, а також вода і лід, можуть містити небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. В зіпсованих або покритих цвіллю продуктах можуть утворюватися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти менш небезпечні для здоров’я.
Знати – значить вміти попередити! |