Профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. До них відносяться: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, рота вірусний ентерит, норо вірусна інфекція(діарея мандрівника). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.
Фактори передачі кишкової інфекції – це готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.
Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання.
Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій:
- Інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб.
- Підвищення температури і симптоми інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, блювота).
Харчові отруєннями – це гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. На відміну від кишкових інфекцій харчові отруєння виникають у людей швидко, їх перебіг відносно легкий, тривалість перебігу декілька днів, практично одночасне одужання.
Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини , в першу чергу, Clostridium botulinum — збудник ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока.
Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети).
У разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисна мікрофлора.
Профілактичні заходи:
– Регулярне миття рук, – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їжею, під час приготування їжі, після кожного відвідання туалету. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.
– Вологе прибирання.
– Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6°С. Існує певний термін зберігання: м’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин.
– Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко слід обов’язково прокип’ятити. У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Треба пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.
– Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Але воду необхідно кип’ятити.
Тож, у випадку виявлення перших ознак захворювання, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Розкажемо вам прості, але важливі правила, які убезпечать вас від харчових отруєнь:
- Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
- Не вживайте харчові продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
- Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
- Не виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
- Зберігайте харчові продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
- Зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід ретельно їх мийте питною водою.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з
централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.