Спеціалістами Лубенського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області було проведено семінар – нараду з керівниками закладів освіти Лубенського району та міста на тему : «Впровадження системи НАССР в закладах освіти району та міста», «Профілактика харчових отруєнь, ГКІ, сальмонельозу та ботулізму»
Начальник управління Андрій Грищук проінформував присутніх про останні зміни в законодавстві, звернув увагу присутніх на те, що НАССР є єдиною системою забезпечення безпеки харчової продукції, принципи якої довели свою ефективність і прийняті міжнародними організаціями.
Система НАССР – стосується тільки безпечності харчових продуктів і є запобіжним інструментом контролю за небезпечними факторами. Запровадження Системи НАССР є обов’язковою для операторів ринку з виробництва та обігу харчових продуктів.
Начальник управління також ознайомив присутніх з основними положеннями «Регіонального плану створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти», розробленого спільно з обласною державною адміністрацією та Управлінням освіти і науки ОДА.
“Головна концепція системи НАССР – це контроль небезпечних факторів, і це не просто міра для проходження перевірок спеціальними органами, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей”, – зазначив Василь Скороход, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини міськрайонного управління Держспоживслужби.
Доповідач детально зупинився на таких важливих питаннях як:
контроль за продукцією, що поставляється в навчальні заклади для приготування їжі дітям;
ведення документації, яку переробку проходить сировина перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
дотримання технології приготування страв та вимог санітарії й гігієни, а саме: дезінфекція інвентарю, правильне прибирання відходів, приміщення харчоблоку та відсутність шкідників;
перевірка якості продуктів, у разі невідповідності повертати назад постачальнику;
шляхи правильного зберігання продуктів і напівфабрикатів.
Важливу увагу під час наради було приділено і питанню підготовки кваліфікованого персоналу для харчоблоків, правильне ведення необхідної документації на харчоблоках, дотримання правил особистої гігієни працівниками, санітарно-гігієнічних вимог до безпеки, якості умов зберігання й реалізації продуктів харчування і продовольчої сировини, технології приготування страв.
Все це є запорукою для профілактики та недопущенню харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій, сальмонельозу та ботулізму. Про це на нараді доповіли начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сергій Бехтер, та головний спеціаліст цього відділу Олег Єрченко.