Вітаємо з Днем пасічника!
Сьогодні – День пасічників! Мед унікальний тим, що може зберігатись десятками років та не втрачати своїх корисних властивостей. Та не було би меду, коли б не було бджіл і пасічників, для яких це не тільки робота, а й спосіб життя.
У давнину майже в кожній українській садибі були вулики, а вміння пасічникувати було таким же звичним, як і приготування їжі.
До появи цукру мед був єдиним солодким продуктом для людини. З нього виготовляли традиційну медовуху, а також питний мед.
🙂 Колектив Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області щиро вітає всіх пасічників Полтавщини з професійним святом, адже, завдяки Вашій роботі й любові до бджіл ми маємо гарний врожай і смачний мед на столі.
І трішки кілька цікавих фактів про бджіл і мед!
Бджоли
- Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.
- У бджіл дуже добре розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.
- До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано, оскільки під час роботи частину вони з’їдають самі.
- Повертаючись до вулика, бджола створює особливі вібрації, які й передають інформацію про розташування їжі щодо положення сонця.
- Колонія бджіл складається з 20 000 – 60 000 медоносних бджіл і однієї бджолиної матки.
- У бджіл по п’ять очей і через особливості свого зору вони найкраще бачать квіти синього, білого і жовтого кольорів.
- Геном бджоли медоносної містить понад 300 мільйонів пар ДНК. Їх вік згідно з дослідженнями геному становить близько 300000 років.
Мед
- Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.
- Мед володіє прекрасними консервувальними властивостями. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився.
- У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції та Римі) мед використовувався у якості валюти нарівні з золотими монетами. Це свідчить про те, що тоді мед був досить дефіцитним продуктом, і далеко не кожна людина мала змогу його придбати.
- Існують отруйні сорти меду. Їх отримують з нектару отруйних рослин. Такий мед називають п’яним і його ні в якому разі не використовують в їжу.
Значення бджіл: бджоли славляться своєю роллю у забезпеченні якісної їжі (мед, маточне молочко та пилок) та іншими продуктами, які використовуються в охороні здоров’я та інших галузях (бджолиний віск, прополіс, медова отрута бджоли). Але робота бджіл полягає в набагато більшому. Найбільший внесок бджіл та інших запилювачів – запилення майже 3/4 рослин, які складають 90% світової їжі. Третина світового виробництва їжі залежить від бджіл, тобто кожна третя ложка їжі залежить від запилення.
Тож, всіх зі святом! Смакуйте мед і не хворійте!