Чому небезпечний пташиний грип і як уникнути зараження – рекомендації фахівців Держпродспоживслужби Полтавщини
Як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області, село Кандибине у Миколаївській області закрили на карантин через пташиний грип.
У загиблих курей, що належали мешканці села, був відібраний біологічний матеріал. Його відправили в Одеську регіональну державну лабораторію з безпеки харчових продуктів. Фахівці виявили РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 — пташиний грип. Встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.
Тож, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області ще раз попереджають про небезпеку пташиного грипу. І нагадують – підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу!
Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу H5N1, може викликати важкі захворювання та швидку загибель.
На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.
Вперше в Україні випадки пташиного грипу реєструвались у період 2005 – 2008 років на території АР Крим, Херсонської, Одеської, Сумської областей. Тоді у птахів виявили підтип Н5N1 вірусу грипу. В 2016 – 2017 роках випадки пташиного грипу підтипу Н5N8 реєструвались в Херсонській, Одеській, Миколоївський, Тернопільський, Чернівецькій областях. Грип реєструвався серед диких та свійських птахів.
З початку 2020 року на території України зареєстровано два спалахи високопатогенного пташиного грипу. В січні виявлено перший випадок грипу птиці у Вінницькій області в господарстві ПП «Хутір» та ТОВ «Немирове Поділля», а другий випадок у грудні в приватному господарстві с. Кандибине Новоодеського району Миколаївської області.
Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів
Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.
Симптоми пташиного грипу у людей
Симптоми високопатогенного пташиного грипу у людей бувають різними: гарячка, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко може швидко привести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.
Способи профілактики
а) Для того, щоб уникнути інфікування домашньої птиці в особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки).
б) у процесі догляду за домашніми птахами (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватися ватно – марлевою пов’язкою. Суворо забороняється при обслуговування вживати їжу, палити, пити. Періодично, 2 – 3 рази на тиждень, очищене приміщення та інвентар необхідно обробляти дезінфікуючими засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.
Застереження при виникненні захворювання
У період спалаху пташиного грипу не рекомендується купувати живих птахів для розведення та збільшення поголів’я.
При захворюванні домашньої птиці пташиним грипом єдиним надійним захистом від розповсюдження захворювання є знищення всієї інфікованої птиці.
Як уникнути зараження пташиним грипом
– Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
– Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
– Подібно до будь – якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
– Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці – продезінфікувати;
– Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися не можливо;
– Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
– Не купуйте м’ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також місцях несанкціонованої торгівлі;
– Якщо Ви маєте безпосередній контакт з птицею (наприклад, працюєте на птахофабриці), слід зробити щеплення проти звичайного людського грипу.
Рекомендуємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у Ваших господарствах.
При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.
При появі симптомів, таких як утруднене дихання, лихоманка, кашель тощо – терміново звертайтесь до лікаря!