Робота закладів освіти Кобеляцького району в умовах карантину – на контролі у спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби Полтавщини
Протягом тижня з 17 серпня по 20 серпня 2020 року фахівці Кобеляцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснювали огляд закладів освіти.
У складі комісії фахівці перевірили 23 заклади дошкільної освіти, 30 закладів загальної середньої освіти та 3 позашкільні заклади. На жаль, один навчальний заклад припинив існування через малокомплектність.
При оглядах особливу увагу приділяли впровадженню протиепідемічних заходів профілактики коронавірусу під час навчального року.
У навчальних закладах проведені поточні ремонти, у деяких школах придбано або поновлено обладнання для харчоблоку.
Керівники всіх навчальних закладів отримали результати досліджень питної води, подали на погодження двотижневі меню. У цілому навчальні заклади повністю готові до початку нового навчального року.
Нагадаємо, Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко 30 липня затвердив рекомендації щодо організації навчання з 1 вересня. Ці рекомендації поширюються на всі заклади освіти: від шкіл до університетів.
Отож, з 1 вересня у навчальних закладах викладачі, учителі, студенти та учні перебуватимуть у закладах виключно у масці чи респіраторі. А батьків чи супроводжуючих осіб не пускатимуть. Виняток — якщо вони супроводжують дитину з інвалідністю.
Аби уникнути скупчення людей, керівник закладу освіти має скласти кілька маршрутів підходу до закладу. Іншими словами — пускати повинні через кілька входів. На вході перевірятимуть температуру: якщо вона вище 37,2 градуса, то заходити забороняють.
А ще перед тим, як зайти до школи чи університету, треба буде обробити руки антисептиком.
У клас чи аудиторію заходити обов’язково в масці. Під час занять маску можна буде знімати, але в коридорах носити треба.
Працівників закладів мають забезпечити масками — щоб їх можна було змінювати кожні 3 години. Одноразові маски потім мають збирати й утилізовувати.
Також МОЗ рекомендує максимально уникати скупчення дітей в класах і коридорах – розвести час початку й кінця уроків для різних класів, організувати заняття в одному й тому ж класі (аудиторії), обмежити проведення масових заходів у закритих приміщеннях. А по можливості заняття в класах замінювати на уроки на свіжому повітрі.
Щоб учні й студенти орієнтувалися, як краще пересуватися для уникнення скупчень, на підлозі потрібно нанести спеціальну розмітку.
Приміщення в закладах освіти мають регулярно провітрювати — не пізніш як через 10 хвилин після уроку. А після завершення навчання приміщення й поверхні (дверні ручки, перила, столи, місця для сидіння) будуть дезінфікувати.
Їдальні повинні працювати з обмеженнями. По-перше, не як «шведські столи» (коли учень чи студент сам собі набирає обід) чи із самообслуговуванням — тобто страви видаватиме працівник їдальні. По-друге, місця в їдальні мають бути розташовані на відстані щонайменше 1,5 метра.
Усі працівники харчоблоку повинні мати маски й захисні рукавички — їх забезпечує сам заклад. Вони повинні ретельно дотримуватися правил гігієни: регулярно мити руки й змінювати маски та рукавички.
Всім здоров’я!