Грибний сезон розпочався – ділимося рекоменціями, як не отруїтися!
З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому не рекомендовано вживати гриби людям з хворобами шлунково – кишкового тракту, вагітним, жінкам, які годують грудьми та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
У Полтавській області у цей літній період зареєстровано поодинокі випадки отруєння грибами, спричинені вживанням дикорослих грибів, які помилково вважають за їстівними.
Тож, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вкотре нагадує основні заходи недопущення отруєнь грибами.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовитися від їх споживання. Їжте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках та автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи залізної дороги; - під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів.
!!! Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– Негайно!!! викликайте “швидку допомогу”.
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно!
Пам’ятайте! Пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа запобігання отруєння грибами.