Харчування учнів у освітніх закладах Глобинської територіальної громади обговорили фахівці Держпродспоживслужби і освітяни
17.02.2021 року фахівці Глобинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області у відділі освіти Глобинської ОТГ провели нараду з директорами та медичними працівниками загальноосвітніх навчальних закладів з питань організації гарячого харчування у школах.
Нагадаємо, 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ розробили у Міністерстві охорони здоров’я України.
Серед пунктів нового Санітарного регламенту і зміни в організації харчування дітей у освітніх закладах.
Тому, саме на цьому питанні під час наради зосередили найбільше уваги. Адже, регламент розширяє вимоги організації харчування. Зокрема, Санітарний регламент доповнює перелік продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та торговельних апаратах.
Старі санітарні норми забороняли продаж кондитерських виробів із кремами, морозива, яєць та м’яса водоплавної птиці, м’ясних виробів нижче I сорту, студнів, зельців, фаршмаків, грибів, молока-самоквасу, сметани, фляжного молока та м’якого сиру без термічної обробки, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів із майонезом, оцтом, сметаною.
Новий регламент враховує попередній перелік продуктів, а також забороняє продаж, зокрема, зернових продуктів, що містять понад 10 г цукру на 100 г готового продукту, продуктів, що містять понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту, синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти. Забороняється продаж продуктів із рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв тощо.
Також визначені основні групи продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимоги до цих продуктів. Приміром, принаймні раз на тиждень для учнів має готуватися риба. А фрукти та ягоди повинні подаватися без додавання цукрів та підсолоджувачів.
Учасникам наради надали рекомендації щодо складання перспективного меню, а також проаналізували харчування учнів у освітніх закладах.