7 червня – Всесвітній день безпечності харчових продуктів!
Сьогодні в Україні відзначають Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день нагададує нам про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки – запорука збереження здоров’я.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), небезпечні харчові продукти щорічно спричиняють близько 600 млн випадків різноманітних хвороб харчового походження і становлять загрозу здоров’ю людини та економіці.
В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу».
Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а контроль здійснює Держпродспоживслужба.
Нагадаємо прості правила, як уникнути харчових отруєнь і харчової токсикоінфекції:
- дотримуватися гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
- залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продукті осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
- сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
- при фасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання.
- перевіряти цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності.
- сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
- дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.Будьте здорові!