Впровадження системи НАСРР у навчальних закладах на контролі у фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, 27 січня 2021 року провели навчання з персоналом шкіл (директори, заступники директорів, кухарі, медичні сестри, завгоспи, комірники), які входять до Ромоданівської ОТГ, а саме: Ромоданівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Опорний заклад «Новооріхівський ліцей імені О.Г.Лелеченка», Ромоданівський ДНЗ(ясла садочок) «Волошка», Новооріхівський ДНЗ « Вогник».
В сього у навчанні взяли участь 28 учасників. На семінарі були розглянуті наступні питання:
– Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, зареєстрований в Мін’юсті 10.11.2020 року № 1111/35394, затверджений наказом МОЗ України 25.09.2020 № 2205;
– Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, зареєстрований в Мін’юсті 14.04.2016 року № 563/28693, затверджений наказом МОЗ України 24.03.2016 № 234;
– Внесення змін до методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти, затверджений наказом Мінекономіки від 01.12.2020 № 2489;
– Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, зареєстрованих в Мін’юсті 09.10.2012 № 1704/22016, затверджених наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590;
– Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах середньої освіти, зареєстрованих в Мін’юсті 22.12.2020 № 1275/35558, затверджених наказом Мінекономіки від 03.12.2020 № 2532.
Нагадаємо, система НАССР діє з 2019 року. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
- Належне планування виробничих, допоміжних ы побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
- Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
- Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
- Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
- Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
- Здоров’я та гігієна персоналу.
- Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.
- Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.
- Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
- Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
- Зберігання та транспортування.
- Контроль за технологічними процесами.
- Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Система НАССР базується на основних принципах:
- Аналіз небезпечних чинників.
- Виявлення критичних контрольних точок.
- Встановлення критичних меж.
- Встановлення процедури моніторингу.
- Розробка коригувальних дій.
- Зберігання та актуалізація документів.
- Оцінка ефективності.
Спеціалісти Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відповіли на численні запитання слухачів.