Виконання вимог Санітарного регламенту та харчова безпека в навчальних закладах Комишнянської ОТГ на контролі у фахівців Держпродспоживслужби
Спеціалісти Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області продовжують проводити навчання з питань дотримання вимог санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який почав діяти з 1 січня 2021 року та питань створення належних умов для організації безпечного харчування, впровадження системи НАССР у закладах середньої та дошкільної освіти. Так 03 лютого 2021 року проведено навчання з представниками шкіл, які входять до Комишнянської ОТГ, а саме: Комишнянський, Попівський, Зуївцівський, Клюшниківський, Остапівський заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Черкащанський НВК, Комишнянський, Попівський, Зуївцівський, Клюшниківський, Остапівський, Черевківський заклади дошкільної освіти. Всього в навчанні взяли участь 36 учасників.
Оскільки санітарний регламент визначає медичні вимоги безпеки (правила і норми) щодо освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти, а також структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності, то на нараді присутнім роз’яснили санітарно-гігієнічні норми влаштування території, гігієнічні вимоги до будівель та приміщень: навчальних приміщень, вимоги до кабінетів інформатики, фізкультурно-спортивних приміщень,санітарно-гігієнічні вимоги до утримання басейнів.
Окрім цього фахівці Держпродспоживслужби роз’яснили вимоги до водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-теплового режиму, природного та штучного освітлення, допустимі рівні шуму та вібрації. Вивчили і питання організації освітнього процесу, гігієнічні правила складання розкладу навчальних занять та розподілу навчального навантаження протягом тижня, допустима сумарна кількість годин (навчальних занять) тижневого навантаження учнів, вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання, організації харчування, медичного обслуговування тощо.
Щодо організації харчування у освітніх закладах Комишнянської ОТГ, то спеціалісти Управління наголосили на обов’язковому дотриманні нової моделі європейської системи безпечності та якості харчових продуктів, яка дії в Україні. Основа її функціонування – принцип «від лану до столу», що передбачає безпеку та якість на всіх стадіях виробництва харчових продуктів. На сьогодні система ХАССП покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Вона дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями, удосконалити продукти харчування та загалом роботу харчовиків.
Семінар проводився у форматі запитання – відповідь. Усі слухачі брали активну участь в обговоренні.