12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин!
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Мета – підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорозмаїття та стимулювати економічний розвиток.
Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомо понад 250 000 видів рослин, з яких майже 30 тисяч їстівні для людей. Харчування та кисень, які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, рослини – ліки, коли ми хворіємо. Своїм корінням рослини зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнуванню. Тому для виживання людей та інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їхнє здоров’я.
Зміни клімату та діяльність людини значно вплинули на екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Тому, ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, занесених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, можуть бути занадто небезпечні для продовольчої безпеки у світі.
За повідомленнями Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається до 40 відсотків урожаю сільськогосподарських культур. Як наслідок, мільйони людей не мають достатньої кількості продуктів харчування.
При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам. Застосовувати сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих, неякісних препаратів. Підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів і вимог чинного законодавства.
Серед захисників рослин – Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО). Вона працює більш ніж зі 190 країнами-членами, щоб боротися з голодом і бідністю та забезпечувати доступність безпечної та поживної їжі для всіх. 2003 року Україна набула повноправного членства у ФАО.
На сторожі рослинності стоїть і Секретаріат Міжнародної конвенції про захист рослин (МКЗР). Він не один рік працює над тим, щоб захистити рослини від навали небезпечних шкідників. З 2006 року Україна є членом Міжнародної конвенції про захист рослин (МКЗР).
Про здоров’я рослин піклуються і фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Основними завданнями є охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів; виявлення, локалізація і ліквідація регульованих шкідливих організмів; запобігання проникненню регульованих шкідливих організмів у зони, вільні від таких організмів на території України; здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму і проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, транспортуванні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні об’єктів регулювання; дотриманням регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин; запобігання масовому розмноженню та поширенню шкідливих організмів; обігом насіння і садивного матеріалу суб’єктами насінництва та розсадництва України у відповідності з вимогами діючих нормативно-правових актів; знищенням насіння сільськогосподарських рослин, визнаного непридатним для використання на продовольчі та кормові цілі; дотриманням технології виробництва на етапах вирощування, збирання і післязбиральної обробки насіння і садивного матеріалу; дотриманням сортових та посівних якостей насіння, що реалізується суб’єктами оптової та роздрібної торгівлі; дотриманням юридичними та фізичними особами вимог законодавства з охорони прав на сорти рослин у сфері виробництва, використання, зберігання, реалізації та розмноження сортів рослин; дотриманням юридичними та фізичними особами вимог законодавства у сфері за додержанням заходів біологічної та генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності; якістю зерна та продуктів його переробки.
А що ми можемо зробити, щоб зберегти здоров’я рослин? Будьте дбайливими до навколишнього середовища. Уникайте марнотратства води і переконайтеся чи ви правильно розпоряджаєтеся побутовими товарами, що містять хімічні речовини, фарби або батареї, що можуть забруднювати наші ґрунти або воду.
Щоб піклуватися про рослини, не обов’язково бути фахівцем з захисту рослин. Кожен може зробити щось для збереження довкілля!