Тривають навчальні семінари щодо впровадження системи НАССР.
26 листопада 2019 року в приміщенні Полтавської державної аграрної академії за участю фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся тематичний круглий стіл на тему «Сучасні підходи до якості та безпечності сировини та готової продукції на підприємствах харчової промисловості».
До заходу долучилися виробники харчової продукції, спеціалісти ДП «Полтавастандартметрології», викладачі та студенти Полтавської державної аграрної академії.
-Система НАССР як дієвий інструмент для випуску безпечної продукції.
-Вимоги законодавства України щодо впровадження системи, основаної на принципах НАССР.
-Загальні вимоги щодо організації робіт по впровадженню принципів НАССР на виробництві.
Ці та інші актуальні питання розкрила в своїй доповіді Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління.
Зокрема, Наталія наголосила, що запорука безпечності продуктів харчування в запровадженні системи управління і контролю за всіма етапами виробництва: від отримання сировини, до випуску і реалізації готової продукції, від «лану до столу». Така ефективна управлінська концепція, затверджена всіма міжнародними організаціями контролю за харчовою продукцією, прийнята і в Україні – це НАССР. Система забезпечує захист виробничих процесів від будь-яких типів забруднення – мікробіологічного, хімічного, фізичного тощо.
Слухачів ознайомлено зі ст. 21 «Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках» та вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Насамкінець, Наталія Катеренчук наголосила студентам на важливості розуміння системи НАССР в подальшій їхній роботі, пов’язаній з виробництвом харчових продуктів, адже володіння знаннями це запорука конкурентоспроможності на ринку праці.
Загалом захід відбувся у форматі відкритого діалогу, учасники семінару мали змогу отримати інформативні та змістовні відповіді на свої питання.