Грип птиці в Україні
На сьогоднішній день відмічається напружена епізоотична ситуація щодо грипу птиці в цілому як в Європі, так і в Україні. У 2020 році виявлено 9 випадків грипу птиці Вінницькій (1), Миколаївській (5) Київській (2) та Херсонській (1). З початку 2021 року виявлено 2 випадки в Миколаївській (1) та Київській (1).
Грип птиці – висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів та системи травлення. Вірус має спорідненість з вірусами грипу людей, а отже до вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.
Джерелом інфекції – є хвора й перехворіла на грип дика перелітна та синантропна птиця (ворони, шпаки, голуби, горобці тощо). Інкубаційний період хвороби 2 – 7 днів. Смертність птиці сягає 100%. Хвороба проявляється хрипами, посинінням гребня та сережок, набряком голови та діареєю. Вірус має спорідненість з вірусами грипу людей, а отже до вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.
Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:
– здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
– здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
– інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
– на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
– дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці);
– утримувати різні види птиці окремо;
– виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
– не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
– зберігання кормів для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;
– проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
– забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
– періодично проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, де утримується птиця;
– проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
– дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
ПАМЯТАЙТЕ! Грип птиці – небезпечний для людини своїми ускладненнями: запаленням легенів, ішемічною хворобою серця, порушеннями мозкового кровообігу тощо. Захворювання пташиним грипом може закінчитися летально у разі відсутності своєчасної медичної допомоги.