У закладах освіти Пирятинського району впроваджують систему безпечності харчових продуктів
21.09.2020 року начальник Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Юрій Шніт на харчоблоці Пирятинського ліцею провів практичне заняття щодо застосування системи НАССР. У заході взяли участь представники закладів освіти Пирятинської ОТГ.
Під час навчання розглянули основні положеннями Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” і основи розробки та застосування програм – передумов, складання плану НАССР.
Також торкнулися питання забезпечення облаштування харчоблоків та їдалень для забезпечення належних умов харчування дітей.
Введення НАССР необхідне для зниження ризиків, які пов’язані з харчовими продуктами та профілактикою харчових отруєнь серед споживачів.
Нагадаємо, НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Одна з основних цілей упровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».
Тобто, система контролює безпечність харчових продуктів на всіх етапах від виробництва до реалізації. Це дозволить виявити загрозу на ранньому етапі та запобігти виробництву небезпечного продукту та, відповідно, потраплянню такого продукту до споживача. На законодавчому рівні це закріплено у формі вимоги обов’язкового запровадження системи управління безпечності харчових продуктів на принципах НАССР.