Інформація щодо випадків захворювання на ботулізм
За інформацією Голови Держпродспоживслужби В. Лапи на сьогодні спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них 6 випадків закінчились летально (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м. Київ).
Особливістю цьогорічного загострення ситуації на ботулізм є збільшення кількості отруєнь продукцією промислового виробництва, тоді як у попередні роки зараження траплялося через продукти, куплені на стихійних ринках або домашнього приготування. Основна причина погіршення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час брифінгу перед прямою телефонною лінією Кабінету Міністрів України 20 червня 2017 року.
«Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, недотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів», – зазначив Голова Держпродспоживслужби.
Не є виключенням у цій статистиці і Полтавська область. Станом на 21.06.2017 року в області зареєстровано 2 випадки у захворювань на ботулізм: у Полтавському районі та м. Горішні Плавні. Потерпіло 2 людини, мешканець м. Горішні Плавні помер. Причиною захворювань в обох випадках була риба в’ялена, придбана у торгівельних підприємствах області.
Перший випадок зареєстрований у Полтавському районі в с. Микільське. Як з’ясувалося під час епідеміологічного розслідування, причиною отруєння могла бути риба в’ялена карась або лящ, придбана в торгівельному павільйоні у с. Терешки Полтавського району. З метою попередження подальшого розповсюдження небезпечної продукції та встановлення джерела її надходження фахівцями Держпродспоживслужби області встановлено весь ланцюг постачання даної продукції: це торгівельні підприємства Полтавського району, м. Полтави та м. Лубни, виробником, згідно наданих документів, є рибопереробний цех з м Черкаси.
На кожному з цих підприємств проведено епідеміологічне розслідування, в ході якого вивчалися фактори, які могли сприяти виникненню захворювань на ботулізм, перевірялися умови зберігання, реалізації продукції, дотримання температурного режиму, супроводжувальні документи, за якими можна встановити простежуваність партії.
Значну кількість порушень виявлено нашими колегами із Черкас при обстеженні підприємства – виробника.
Другий випадок захворювання зареєстрований у 57 – річного мешканця м. Горішні Плавні, врятувати життя якого не вдалося. Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що риба в’ялена, яка могла послужити причиною отруєння, придбана в одному із торгівельних підприємств с. Келеберда Кременчуцького району. Фахівцями служби проведено перевірку підприємства торгівлі, де було придбано рибу, виробника та рибоприймального пункту, з якого постачалась сира риба для виробництва. В ході перевірки виявлено ряд порушень.
За результатами розслідування обох випадків матеріали передані до правоохоронних органів.
Профілактичні заходи щодо недопущення поширення на території області захворювань на ботулізм продовжуються.
Із пам’яткою для населення щодо профілактики ботулізму ви можете ознайомитися: