До відома суб’єктів господарювання. Умови експорту садивного матеріалу до Європейського Союзу
Ситуація, яка склалася з бактеріозом винограду (Xylella fastidiosa (Wells et al.) в Європейському регіоні призвела до прийняття жорстких фітосанітарних заходів в рамках Євросоюзу та по відношенню до інших країн-партнерів в міжнародній торгівлі.
Експорт з України до країн Європейського Союзу садивного матеріалу культур, визначених у Додатку I Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) 2020/1201¹ від 14.08.2020, можливий у випадку, якщо Національна організація захисту рослин України повідомить Європейську комісію про статус бактеріозу винограду (Xylella fastidiosa (Wells et al.)) в Україні на підставі проведених перевірок, з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи з використанням тесту, визначеним Додатком IV Регламенту, а саме – методом ПЛР.
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу суб’єктів господарської діяльності, які планують здійснювати експорт рослин для посадки, які належать до родів або видів, зазначених у Додатку І Регламенту (ЄС) 2020/1201¹ про те, що:
- необхідно повідомити про наміри експорту таких рослин для посадки (в розрізі роду та виду) у найкоротший термін (перша декада квітня 2024 року);
- у період вегетації подати заяву про встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів з переліком шкідливих організмів щодо яких потрібно встановити ділянку, в т.ч. включивши в цей перелік обстеження на бактеріоз винограду (Xylella fastidiosa (Wells et al.));
- дотримуватися та виконувати фітосанітарні вимоги при експорті об’єктів регулювання до країн Європейського Союзу.
Довідка: Бактеріоз винограду (хвороба Пірса) – бактеріальна хвороба, збудником є бактерія Xylella fastidiosa Wells et al., яка уражує 359 видів деревних та трав’янистих рослин, що належать до 75 родин, серед них слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в’яз, платан, клен, вільха, горіх, лаванда та інші. Головною рослиною-господарем є виноград.
Симптоми ураження хворобою це – опіки на листках, їх в’янення і опадання, хлороз або бронзовість уздовж краю листка, затримка росту, карликовість рослин і окремих частин (плодів, листя), зменшення кількості і розмірів плодів. Сильно уражені рослини гинуть. Потенційні втрати врожаю винограду можуть сягати 50 – 80%.
Збудник бактеріозу проникає в судини ксилеми винограду блокуючи транспортування мінеральних поживних речовин та води, порушує нормальний перебіг фізіологічних процесів в рослинах.
З Регламентом комісії (ЄС) 2020/1201¹ щодо заходів із запобігання проникненню та розповсюдженню в межах Союзу Xylella fastidiosa (Wells et al.) можна ознайомитись за посиланням: http://surl.li/rrfab