У Лубнах кухарі та медичні сестри закладів загальної середньої та дошкільної освіти вчилися впровадженню системи НАССР
24 вересня 2020 року в залі засідань Лубенської міської ради фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області провели теоретичне навчання «Дотримання гігієнічних вимог при приготуванні страв та запровадження системи НАССР на харчоблоках шкіл та дитячих навчальних закладах м. Лубни».
Навчання організували т.в.о. начальника Лубенського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Василь Скороход та головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Ольга Йона.
Учасники заходу – кухарі та медичні сестри закладів загальної середньої та дошкільної освіти м. Лубни.
Під час навчання розглянуто вимоги законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР на харчоблоках закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
Зокрема, освітян було ознайомлено із вимогами Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.12 № 590 про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР).
Василь Скороход наголосив, що ХАССП у дитячих садках і освітніх установах – це не просто засіб для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Також, учасників було проінформовано про необхідність дотримання вимог харчового законодавства при організації харчування в дитячих колективах, створення належних умов для харчування, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів та харчових продуктів, а також посилення контролю за постачальниками харчових продуктів та операторами ринку, які надають послуги з харчування в закладах освіти.