До відома операторів ринку, які здійснюють реалізацію продукції на традиційному Полтавському фестивалі «СВЯТО САЛА»
З метою недопущення виникнення харчових інфекцій під час проведення святкових ярмарків на території міста Полтава, фахівці Держпродспоживслужби наголошують на основних вимогах законодавства України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Реалізація продукції промислового виготовлення здійснюється за наявності відповідних документів на кожен вид продукції, що посвідчують безпечність та якість харчових продуктів, (товаро-транспортних накладних) згідно вимог ст.37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). Оператор ринку повинен дотримуватись вимог стосовно простежуваності за принципом «крок назад» у відповідності до ст.22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Реалізація продукції тваринного походження власного виготовлення (сало), здійснюється за наявності експертного висновку Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області (Полтавська область, Полтавський район, село Горбанівка, вулиця Миру, 2; телефон (0532) 641-000 ) та наявності нанесеної позначки придатності фахівцем лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
При реалізації харчової продукції слід дотримуватись термінів реалізації, температурних умов зберігання, а також вимог товарного сусідства при зберіганні та реалізації харчових продуктів у відповідності до вимог п.3, п.5 ст.49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Продукти транспортуються у відповідній транспортній тарі з дотриманням вимог товарного сусідства та температурних режимів з метою недопущення можливого забруднення харчових продуктів. (ст.44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).
Працівники, які контактують з харчовими продуктами, зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди (Наказ МОЗ України від 23.07.2002 № 280).
Працівники повинні забезпечуватись необхідним санітарним одягом та бути обізнаними щодо гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів (п.2, ч1 ст.48 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).
Для дотримання правил особистої гігієни повинні бути створені відповідні умови (наявність води, мила, одноразових рушників, дезінфікуючих засобів для обробки рук, дозволених до застосування) (п.3 ст.49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).
Пам`ятайте! Ваше сумлінне дотримання вищеперерахованих правил – це запорука безпечного та здорового харчування населення міста Полтава під час святкових ярмарків.
Полтавське міське управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області