Для операторів ринку що провадять господарську діяльність з забою сільськогосподарських тварин та обігу м’яса та м’ясопродуктів
Нагадуємо, що з 1 січня 2025 року, згідно Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” 23.12.1977 № 771/97-ВР, продукти отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропродовольчому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою, або в області, в якій він здійснюється.
Окрім цього на потужності, що провадить діяльність з забою сільськогосподарських тварин, повинна бути забезпечена обов’язкова присутність фахівця державної установи ветеринарної медицини, що здійснює державний контроль, проводить ветеринарно-санітарну експертизу м’ясних туш та субпродуктів, визначає їх категорію та наносить позначку придатності по закінченню експертизи.
Також суб’єкт господарювання має укласти угоду з уповноваженою особою та акредитованою лабораторією ветеринарної медицини, щодо надання послуг з проведення лабораторних випробувань м’ясної сировини, а також побічних продуктів забою тварин.
На сьогоднішній день окремі оператори ринку, що здійснюють забій сільськогосподарських тварин, вже почали проводити відповідну реєстрацію потужностей з отриманням документів дозвільного характеру, що розширює їхні можливості господарської діяльності.
Так, один із суб’єктів господарювання – фізична особа- підприємець , в рамках дотримання операторами ринку харчових продуктів чинного харчового законодавства, а саме вимог статті 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, звернувся, через центр надання адміністративних послуг Управління адміністративних послуг Полтавської міської ради, до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області з заявою щодо отримання експлуатаційного дозволу на потужність – забійний цех, що знаходиться на території Полтавської області. Інспекторами Головного управління було проведено відповідний позаплановий захід державного контролю вищевказаної потужності. Встановлено, що даний оператор ринку раніше провадив діяльність з забою сільськогосподарських тварин та реалізації м’яса на агропродовольчому ринку, керуючись нормою Закону, щодо не перевищення забою трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром у встановленому Законом порядку.
Так як об’єми виробництва у фізичної особи – підприємця в зв’язку з попитом споживчого ринку збільшувались, ним і було прийнято рішення щодо подальшої діяльності як повноцінного оператора ринку з потужністю, що відповідає вимогам харчового законодавства, в тому числі має експлуатаційний дозвіл.
В свою чергу, на виконання вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області було забезпечено присутність на бійні під час передзабійного та післязабійного огляду державного ветеринарного інспектора, який уповноважений проводити перевірку інформації про харчовий ланцюг щодо тварин, призначених для забою, передзабійний огляд, перевірку дотримання законодавства про благополуччя тварин під час їх транспортування та забою, післязабійний огляд, перевірку процедур, що запобігають забрудненню м’яса ризиковим матеріалом, відбір зразків для лабораторних досліджень (випробувань).
Також під час інспектування потужності було встановлено, що підприємцем побудовано капітальне виробництво з повним циклом забою та отримання м’яса сільськогосподарських тварин для подальшої реалізації. Фізичній особі – підприємцю було доведено вимоги чинного харчового законодавства, а також вказано на невідповідності гігієнічного стану виробничих приміщень, які було доопрацьовано шляхом застосування корегувальних заходів. Як наслідок – даному суб’єкту господарювання було видано експлуатаційний дозвіл на потужність – забійний цех.
Отже, процедура отримання експлуатаційного дозволу не лише забезпечує приведення виробничих потужностей операторів ринку у відповідність вимогам чинного харчового законодавства, але й надає підприємцям, які провадять діяльність в даному напрямку, більше можливостей щодо розвитку їхнього бізнесу, зокрема, реалізації своєї продукції не тільки через агропродовольчі ринки, але й через широкі торгівельні мережі, як в межах попиту національного ринку, так і за його межами.
В зв’язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що всім суб’єктам підприємницької діяльності Полтавщини, які на даний час здійснюють подвірний забій сільськогосподарських тварин з подальшою реалізацією м’яса на агропродовольчих ринках, що може перевищувати норму забою три голови свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, встановлену до початку 2025 року, потрібно забезпечити свою господарську діяльність шляхом отримання м’яса від забійних тварин з потужностей, що мають експлуатаційний дозвіл. В разі неможливості виконання вищезазначеної вимоги, дане питання можна вирішити шляхом укладення угод з операторами ринку, які мають експлуатаційний дозвіл на роботу потужностей із забою та розробки м’яса сільського господарських тварин.