Протруєння насіння – запорука високого врожаю сільськогосподарських культур
При вирощуванні сільськогосподарських культур дуже важливо закласти міцний, здоровий фундамент майбутнього врожаю, дати можливість потужного старту культурі. Аби застрахувати себе від небажаних результатів, насіння обов’язково необхідно протруїти.
Цей захід дає змогу знешкодити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає насіння і проростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знижує ураження сходів кореневими гнилями; послаблює негативний вплив пошкоджень та травмування на якість посівного матеріалу; стимулює ріст і розвиток рослин.
Вибір протруйника насіння необхідно проводити з урахуванням спектра його фунгіцидної активності та видового складу збудників хвороб при цьому також слід звертати увагу на сертифікати відповідності даних препаратів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає, що відповідно державних санітарних правил, протруювання насіння проводять на спеціальних майданчиках на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води. Люди, які працюють на протруюванні насіння, обов’язково повинні пройти медичний огляд, спеціальну підготовку навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та інструктаж з правил техніки безпеки і мати при собі під час виконання роботи: посвідчення, допуск, наряд на виконання робіт з пестицидами та працювати тільки в спецодязі, індивідуальних засобах захисту згідно санітарних вимог.