Фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини нагадують про небезпеку отруєння дикорослими грибами
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.
Гриби – це своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, вітаміни та мінеральні речовини.
Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Які ж основні причини отруєнь грибами? Це :
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно-їстивних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстивних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Запам’ятайте:
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
- не куштуйте сирі гриби на смак; ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
- Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
- Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів.
- Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
- Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Перша допомога:
Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Негайно викликайте «Швидку допомогу».
Не займайтеся самолікуванням – ажде це небезпечно для життя!
Наголошуємо!!! Ніколи не купуйте гриби у несанкціонованих місцях торгівлі, а тільки на агропродовольчих ринках після дослідження їх в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.
Бажаємо всім здоров’я та безпечного вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!