У селі Щасливе Чутівського району від задухи загинула риба
Риба у водоймі, що у селі Щасливе Чутівського району, загинула від задухи. 26.06.2021 року, отримавши повідомлення про факти масової загибелі риби у водоймі, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області разом з фахівцями Чутівської ОДЛВМ та Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області виїхали на місце події.
Здійснили епізоотичне обстеження водойми, клінічний огляд риби, відбір зразків загиблої риби, а також води з водойми для фізико – хімічно та токсикологічного дослідження водойми.
Спеціалісти Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснили заміри вмісту кисню мг/л та виміряли температуру води даного ставка.
За попередніми висновками спеціалістів, причиною загибелі риби стало значне підвищення температури води у водоймі (30,4С), зменшення вмісту кисню в ній, критичне зниження рівня води та перевищення щільності посадки риби у даному ставку.
Члени комісії вирішили:
- виловити загиблу рибу, щоб утилізувати на території худобомогильника поблизу села Таверівка з дотриманням відповідних ветеринарно – санітарних норм,
- внести негашене вапно,
- провести роз’яснювальну роботу серед населення Чутівської громади щодо недопущення вилову, споживання і реалізації риби з даної водойми, а також не допустити придбання риби та іншої продукції тваринного походження на стихійних ринках,
- заборонити реалізацію виловленої риби на території Чутівської селищної ради,
- орендарям водних об’єктів Чутівської громади здійснювати профілактичні заходи, спрямовані на попередження масової загибелі риби.
Нагадаємо, через споживання неякісної риби можна заразитися на небезпечне інфекційне захворювання – ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи.
Несвоєчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку. Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння – в’ялена та копчена риба, консервування, виготовлені в домашніх умовах.