Небезпечна риба
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Досить часто це захворювання пов’язують саме із вживанням рибної продукції.
У поточному році, протягом серпня – вересня, у Полтавській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм. Захворіли мешканці м. Полтави 1986 та 1994 року народження, які вживали рибу в’ялену – лящ. У одному випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому – походження риби на даний час не відоме.
У 2022 році в області було зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм. Захворювання пов’язані із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення у с. Заводське Миргородського району, м’ясних консервів домашнього виготовлення у м. Кобеляки Полтавського району та риби в’яленої, придбаної в торгівельній мережі у м. Кременчуці.
В Україні протягом 7 місяців 2023 спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 35 випадів ботулізму з 41 постраждалим. За даними розслідувань більшість випадків пов’язана з вживанням консервів та рибної продукції домашнього приготування.
Нагадуємо, ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Це і обумовлює тяжкий перебіг хвороби, тривалий термін перебування пацієнтів на госпітальному ліжку, високу летальність, інвалідизацію, високу вартість лікування та реабілітації.
Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:
- така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише за кип’ятіння впродовж 10–15 хвилин;
- може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
- соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
- споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.
Щоб вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, а також м’ясних та грибних та інших консервів, виготовлених у домашніх умовах;
- не купуйте їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Симптоми ботулізму:
- виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
- зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
- блювання, закреп і здуття живота;
- параліч дихальних м’язів.
За перших симптомів ботулізму не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться по медичну допомогу! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін). Стаття підготовлена за матеріалами Центру громадського здоров’я