Як діагностувати сальмонельоз у тварин – онлайн – вебінар для фахівців Держпродспоживслужби Полтавщини
Спеціалісти Лубенської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів взяли участь в онлайн – вебінарі «Діагностика сальмонельозу тварин». Тренінг відбувся у рамках Форуму Science NUPh 2022 і приурочений до Всесвітього дня науки в ім`я миру та розвитку.
Під час вебінару фахівці лабораторії вивчили сучасні методи діагностики сальмонельозу у тварин та онлайн ознайомилися з роботою кафедри ветеринарної мікробіології Університету ім. Ататюрка (Туреччина).
Анна Левченко кандидат ветеринарних наук, доцент, доцент кафедри ветеринарної мікробіології Університету ім. Ататюрка, що у Туреччині, розповіла про причини і діагностику сальмонельозу. Інформація була – корисна і пізнавальна, стане у нагоді працівникам лабораторії.
Також Анна Левченко повела онлайн – екскурсію на кафедрі ветеринарної мікробіології Університету ім. Ататюрка. Наші спеціалісти із задоволенням ознайомилися, як працюють колеги у Туреччині.
Нагадаємо, сальмонельоз – інфекційна хвороба молодняку різних видів сільськогосподарських і диких промислових тварин, що характеризується симптомами гострого гастроентериту та бронхопневмонії.
Тварини заражаються перорально – при згодовуванні що не пройшли термічну обробку різних кормів, молока і води (м’ясні відходи, молочні продукти, рибна, м’ясо-кісткове борошно та ін.). А також при поїданні дрібних гризунів – які носять сальмонелу.
Хворобу діагностують на підставі комплексних досліджень, включаючи бактеріологічні та серологічні дані. Важливо відзначити, що сальмонели не завжди виявляються в калі, тому необхідні додаткові лабораторні дослідження крові, секретів і сечі на наявність збудника.