Як вибрати якісні яйця: корисні поради від фахівців Держпродспоживслужби Полтавщини
Яйця вважаються одним з найпоширеніших продуктів у світі. Однак, щоб страви з них виходили смачними і корисними, варто навчитися вибирати якісні та свіжі яйця.
На сьогодні в Україні чинний національний стандарт ДСТУ 5028:2008 «Яйця курячі харчові. Технічні умови». Згідно з цим нормативним документом курячі яйця, які реалізовують на внутрішньому ринку України, поділяються, залежно від терміну зберігання, на:
- дієтичні (строк зберігання не перевищує семи діб, не враховуючи дня знесення) та столові (строк зберігання не перевищує 25 діб). Зберігають яйця за температури від плюс 20ºС до 0ºС.
- Якщо столові яйця зберігають від 0ºС до плюс 5 С, строк їхнього зберігання може бути подовжений до 33 днів. Тож, за умови дотримання необхідних умов зберігання цей продукт своїх смакових та поживних властивостей протягом двох-трьох тижнів не втратить.
Залежно від маси, яйця поділяють на 5 категорій:
- Відбірні — маса одного яйця 73 г і більше;
- вища — від 63 до 72,9 г;
- перша — від 53 до 62,9 г;
- друга — від 45 до 52,9 г;
- дрібні — 35 до 44,9 г ( не стосується дієтичних яєць).
Маркування:
Зазвичай, на яйця наносять позначку, перша літера якої означає дієтичне або столове (Д або С), а друга — приналежність до певної категорії: відбірні — «В», вища — 0, перша — «1», друга — «2»; дрібні — «М». Зазначають назву господарства, а для дієтичних яєць — дату знесення. Висота літер і цифр повинна бути не більшою, ніж 5мм (для дати знесення і назви господарства — не менше, ніж 3 мм).
До речі, твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім вірне. Купувати яйця краще другої категорії — від молодих курочок — у них міститься більше корисних речовин.
Перевірити яйце можна, якщо опустити його у воду. Якщо воно опустилося на дно – значить, свіже. Розбийте яйце – якщо жовток високий і не розтікається, це хороший знак.
Увага! Перед вживанням забруднені курячі яйця варто обов’язково мити. Свіже яйце має бути без запаху, жовток нерухомий, а білок прозорий. Якщо на яйці є кров’яні згустки, його краще не вживати.
Все що потрібно знати перед покупкою курячих яєць:
- Яйце має бути чистим і цілим, без тріщин і слідів посліду.
- Шкаралупа повинна бути матовою.
- Свіже яйце просвічується рівномірно і не має всередині ніяких плям, контурів або ущільнень. Якщо воно здається занадто легким — швидше за все, ви тримаєте в руках продукт не першої свіжості.
Багато хто звик думати, що яйця в коричневій шкаралупі набагато кращі (поживніші й корисніші), ніж у білій. Це омана. Колір шкаралупи лише говорить про «масть» курочки, яка знесла яйце. Коричневі кури несуть такого ж відтінку яйця, а птиці з білим пір’ям – білосніжні. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця, це залежить від того, чим годували птицю.
Як зберігати яйця?
Зберігати цей продукт слід в холодильнику при температурі 7-13 ° С. В ідеалі — гострим кінцем вниз, щоб яйце дихало.
Слід уникати «сусідства» з сирим м’ясом і продуктами з різким запахом. Перед приготуванням яйця слід промити під проточною водою.
Дієтологи давно зійшлися на думці, що в здоровому збалансованому раціоні мають бути присутніми яйця. Адже цей продукт практично повністю засвоюється організмом, внаслідок чого має високу харчову цінність.
Тож, вибирайте для себе і своєї родини лише якісні та свіжі яйця!