«Проблемні питання підтвердження якості продукції у публічних закупівлях» – он – лайн семінар за участі фахівці головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Сьогодні, 29 травня, в. о начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Ярослав Валявський взяв участь в онлайн – семінарі на тему: «Проблемні питання підтвердження якості продукції у публічних закупівлях», що відбувся на базі Полтавської облдержадміністрації.
До семінару, також, долучилися, Андрій Олефір, в.о. директора Юридичного департаменту Полтавської ОДА, Наталія Андрієнко, начальник Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками у Полтавській області, та спеціалісти ДП «Полтавастандартметрологія» – Катерина Рожновська, начальник відділу сертифікації систем менеджменту та харчової продукції та Тетяна Ясиновська, начальник відділу з оцінки відповідності промислової продукції.
Крім цього, в режимі відеоконференції на семінарі були присутні уповноважені особи, голови і секретарі тендерних комітетів структурних підрозділів облдержадміністрації, підпорядкованих підприємств, установ та організацій.
Обговорювали практичні помилки замовників при організації та проведенні закупівель, проблемні питання підтвердження якості харчової та нехарчової продукції під час здійснення публічних закупівель, захист від недобросовісних контрагентів та багато інших актуальних питань.
Ярослав Валявський, в своєму виступі розповів про основні вимоги сучасного харчового законодавства, наголосив, що першочергово постачальник харчових продуктів має бути зареєстрований в Державному реєстрі потужностей операторів ринку або мати експлуатаційний дозвіл.
Порядок реєстрації визначений ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Наказом Мінагрополітики №39 від 10.02.2016 «Про Затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».
Крім цього, довів до відома присутніх, що відомості щодо зареєстрованих потужностей операторів ринку, на які видано експлуатаційні дозволи, розміщені у вільному доступі на офіційному сайті Держпродспоживслужби в розділі Діяльність – Реєстри.
Окремо увагу слухачів зупинив на вимогах до маркування харчових продуктів, які визначені Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Насамкінець, в. о начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, підсумував, що під час розроблення тендерної документації на закупівлю харчових продуктів належну увагу необхідно приділяти специфіці вимог харчового законодавства у відповідній сфері господарської діяльності.
Загалом, не дивлячись на онлайн – формат семінару, захід був продуктивним та інформативним.