Куріння кальяну: небезпека для здоров’я та порушення законодавства!
Україна з моменту ратифікації Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну зобов`язалася забезпечити вільне середовище від тютюнового диму у громадських місцях, місцях роботи, громадському транспорті та в інших закритих приміщеннях, і забезпечити повну заборону або обмежити заходи щодо стимулювання споживання тютюну.
З 2012 року в Україні заборонені реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, до яких входить і тютюн для кальяну. Незважаючи на це, недобросовісні субʼєкти господарювання надають послуги з приготування кальяну, що за визначенням є формою реклами та стимулюванням продажу тютюну.
Верховний Суд України визнав, що послуга приготування кальянів у закладах ресторанного господарства є стимулюванням продажу тютюнових виробів, що заборонено статтею 16 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», навіть якщо безпосередньо не відбувається реклама продукту, а відтак кальяни підпадають під абсолютну заборону в закладах ресторанного господарства, незалежно від їхнього складу.
Крім цього, постановою від 26 грудня 2024 року у справі №320/23655/23, Верховний Суд України визначив заборону на розміщення інформації у закладах ресторанного господарства про послуги приготування кальянів.
Розміщення інформації про тютюнові вироби або пов`язані з цим послуги в меню закладу ресторанного господарства або на плакатах, підпадає під заборону реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг.
Кальян — це пристрій для куріння, у якому дим пропускається через рідину, де він фільтрується та охолоджується, проте така «фільтрація» не дає змогу нейтралізувати шкідливі речовини, що містяться у диму.
За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам. За таких умов в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями тощо. Через це після куріння кальяну небезпечно сідати за кермо. Крім цього, куріння кальяну із тютюном може призвести до нікотинової залежності. Ця речовина, як відомо, стимулює онкологічні захворювання, негативно впливає на нервову систему, особливо дітей та підлітків.
У людей, які курять кальян, підвищується ризик заразитися інфекційними хворобами, такими як туберкульоз, герпес, гепатит. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні мікроби «живуть» саме у колбі та шлангу. Вони не стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.
Кальян містить багато шкідливих речовин, зокрема, продуктів від згорання тютюну та вугілля. Кальянний дим підвищує ризики розвитку раку легень, респіраторних хвороб, захворювань ротової порожнини.
Варто знати, що при курінні кальяну у повітря виділяються різноманітні хімічні речовини, зокрема, поліциклічні вуглеводні, що є канцерогенами, чадний газ, тверді часточки, що можуть становити серйозні загрози для людей навколо, які їх вдихають. Тому перебувати у приміщенні, де курять кальян, небезпечно.
Пам’ятайте про небезпеку кальяну, коли наступного разу захочете спробувати його. Відмова від куріння збереже здоров’я не лише вас, але й людей навколо.
Отже, наголошуємо на суворому дотриманні норм антитютюнового законодавства суб’єктами господарювання – власниками закладів ресторанного господарства.
Якщо Ваші права на бездимне середовище порушено, Ви маєте право звернутися з відповідною заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
І ПАМ’ЯТАЙТЕ – БЕЗПЕЧНОГО КУРІННЯ НЕ ІСНУЄ!